Sud BiH potvrdio ponavljanje izbora u Srebrenici i Doboju

Centralna izborna komisija BiH je ranije saopćila da se izbori u ova dva grada poništavaju zbog utvrđenih izbornih nepravilnosti.

U Doboju će biti ponovljeni izbori na 89, u Srebrenici na 26 biračkih mjesta (Arhiva)
U Doboju će biti ponovljeni izbori na 89, u Srebrenici na 26 biračkih mjesta (Arhiva)

Sud Bosne i Hercegovine odbacio je sve žalbe na odluke Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine kojima se poništavaju izbori u Doboju i Srebrenici.

To znači da je potvrđena ranija odluka CIK-a da se ponište izbori u ova dva grada održani 15. novembra, prenosi Beta.

Centralna izborna komisija ranije je saopćila da se izbori u ova dva grada poništavaju zbog utvrđenih izbornih nepravilnosti.

“Potvrđene su odluke CIK-a i mi ćemo, u skladu s Izbornim zakonom [Bosne i Hercegovine], donijeti odluku o održavanju ponovljenih izbora“, najavila je glasnogovornica CIK-a Maksida Pirić.

Centralna izborna komisija je 21. januara donijela odluku o poništenju izbora za načelnika Opštine i Skupštinu opštine Srebrenica, kao i za gradonačelnika i Skupštinu grada Doboja.

Novi izbori i u Travniku

Izbori su poništeni na 26 redovnih biračkih mjesta i dva biračka mjesta gdje se glasalo u odsustvu.

Centralna izborna komisijae sada, kako je javio portal Klix.ba, donijeti odluke o datumu novih izbora u Doboju i Srebrenici te raspisivanju izbora za načelnika Travnika.

Tokom izbornog dana, 15. novembra prošle godine, preminuo je kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) Mirsad Peco, koji je osvojio najveći broj glasova u Travniku, nakon čega je Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) Bosne i Hercegovine tražila da pobjednikom bude proglašen njihov kandidat, koji je bio drugi.

U Doboju će biti ponovljeni izbori na 89 biračkih mjesta, u Srebrenici na 26 biračkih mjesta, a u Travniku će biti raspisani prijevremeni izbori za načelnika.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO