Ministarstvo: U S. Makedoniji otkriven britanski soj virusa

Radi se o pacijentu koji se od 22. januara vodi kao ozdravljen, tvrde iz Ministarstva zdravstva u Skoplju.

Sjeverna Makedonija, Policija, Korona virus
Pacijent je izjavio da nije putovao van države, niti je imao rizične kontakte (EPA)

Iz Ministarstva zdravstva Sjeverne Makedonije saopćili su u srijedu da je u privatnoj laboratoriji detektirana mutacija britanskog soja korona virusa, a riječ je o 46-godišnjem muškarcu koji se u bazi podataka od 22. januara vodi kao ozdravljen.

Navedeno je da se pacijent prvi put testirao 29. decembra te da je prilikom epidemiološke ankete izjavio da nije putovao van države, niti da je imao rizične kontakte.

Tu informaciju objavio je i ministar zdravlja Sjeverne Makedonije Venko Filipče.

Na svom profilu na Facebooku napisao je da je pacijent prvi put 29. decembra napravio brzi test na korona virus, zbog povišene temperature i otežanog disanja, i taj test je dao pozitivan rezultat.

‘Sve mutacije koje definiraju britanski soj’

“Nakon nekoliko dana, odnosno 4. januara, javio se na pregled u privatnu kliniku u Skoplju, gdje mu je napravljen PCR test, koji je bio pozitivan, a pacijent je odmah hospitaliziran“, naveo je Filipče, prenosi Beta.

Dodao je da je utvrđeno da je pacijent suspektan na neku mutaciju virusa, a zatim je napravljeno “sekvencioniranje izolata”.

“Prema informacijii koja je proslijeđena Ministarstvu zdravstva, kod tog izolata su utvrđene sve mutacije koje definiraju britanski soj. Kod ostalih primjeraka koji su analizirani u toj privatnoj laboratoriji nije detektiran britanski soj virusa”, napisao je Filipče.

 

Izvor: Agencije