‘Nezamislivo nasilje’: Svijet obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Oslobođenje nacističkog logora Auschwitz-Birkenau bio je kraj najmračnijeg perioda u evropskoj i svjetskoj historiji.

Spomen na dan kada je krajem rata 1945. godine Crvena armija oslobodila Auschwitz-Birkenau, najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi (EPA)

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta obilježava se danas, 27. januara, u spomen na dan kada je krajem Drugog svjetskog rata 1945. godine sovjetska Crvena armija oslobodila Auschwitz-Birkenau, najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi.

Ustanovljen je 1. novembra 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih naroda.

Opredjeljujući se za dan kada je 1945. godine oslobođen Auschwitz, Generalna skupština UN-a rukovodila se potrebom reafirmacije ljudskih prava, prevencije i kažnjavanja zločina genocida, kao i stalno prisutne opasnosti od rasne, nacionalne i vjerske mržnje zasnovanih na predrasudama.

Zemlje Zapadnog Balkana također će obilježiti Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

Na Spomenik žrtvama genocida u Drugom svjetskom ratu, na Starom sajmištu u Beogradu, vijenac će položiti generalni sekretar predsjednika Srbije Suzana Paunović, u svojstvu predstavnika Aleksandra Vučića, prenosi Tanjug.

Iz Hrvatske Vlade je saopćeno kako se i ove godine Vlada te zemlje pridružuje obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, nazivajući ga podsjetnikom na najveće zlo koje se dogodilo u historiji čovječanstva.

“Nezamislivo nasilje koje su pretrpjeli pripadnici židovskog naroda opomena je svima nama, ne samo u Hrvatskoj, nego i u Europi, da iz dana u dan jačamo društva koja se snažno suprotstavljaju svakom obliku diskriminacije, isključivosti i netolerancije. Ključnu ulogu u tome mora imati obrazovanje naših mladih, jer samo znanje i svijest o povijesnim strahotama, osobito o Holokaustu, uči buduće generacije međusobnom razumijevanju i poštovanju različitosti, drugoga i drugačijeg”, izjavio je predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković, prenosi Hina.

Dokumentarni film o sarajevskoj porodici

Jevrejska zajednica u saradnji s Vijećem ministara Bosne i Hercegovine također će organizirati program obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta koji će ove godine biti u online formatu.

U saradnji s kinom Meeting Point, na online platformi kina Meeting Point Ondemand.kinomeetingpoint.ba danas će od 18 sati bit će prikazana emisija “Komemoracija povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta” u sklopu koje će biti emitiran i dokumentarni film “My Spanish Bosnian Life” o životu porodice Montiljo u Sarajevu, a nakon toga od 18.25 sati će biti dostupan i Oscarom nagrađeni film “Saulov sin” Laszla Nemesa, prenijela je Fena.

Izvor: Agencije