Kosovo: Na izbore se ne može s pravosnažnim presudama

Ovom odlukom ne može se kandidirati za zastupnika ni Albin Kurti, lider Pokreta Samoopredjeljenje, koji ima uslovnu kaznu za bacanje suzavca u Skupštini Kosova.

Sa liste Samoopredjeljenja još četiri predložena imena ne mogu biti kandidati za zastupnike (EPA)
Sa liste Samoopredjeljenja još četiri predložena imena ne mogu biti kandidati za zastupnike (EPA)

Izborni panel za žalbe i predstavke odobrio je verifikciju izbornih lista političkih subjekata za prijevremene parlamentarne izbore na Kosovu 14. februara, ali bez kandidata za zastupnike koji imaju pravosnažne presude u posljednje tri godine i oni se ne mogu zamijeniti drugim kandidatima.

Ovom odlukom ne može se kandidirati za zastupnika ni Albin Kurti, lider Pokreta Samoopredjeljenje, koji ima uslovnu kaznu za bacanje suzavca u Skupštini Kosova.

Sa liste Samoopredjeljenja još četiri predložena imena ne mogu biti kandidati za zastupnike.

Na listi Socijaldemokratske inicijative (Nisma) 12 osoba se ne može kandidirati, a sa liste Alijanse za budućnost Kosova četiri.

Neke partije zamijenile kandidate

Tako je Izborni panel za žalbe i predstavke djelimično usvojio žalbe političkih subjekata na odluku Centralne izborne komsije od 22. januara da ne verificira one izborne liste na kojima je bilo kandidata s pravosnažnim presudama u zadnje tri godine.

Među neverificiranim listama su bile i liste Samoopredjeljenja, Alijanse za budućnost Kosova i Socijaldemokratske inicijative (Nisma).

Centralna izborna komsija je verificirala liste Demokratske partije Kosova, Demokratskog saveza Kosova i Srpske liste, jer su te partije prethodno zamijenile svoje kandidate protiv kojih su postojale pravosnažne presude.

Izborni panel za žalbe i predstavke je imao zakonski rok 72 sata da pregleda i odluči o svim žalbama podnijetim od političkih subjekata protiv odluke Centralne izborne komsije, zbog nepotvrđivanja političkih subjekata i kandidata.

Moguće žalbe Vrhovnom sudu

Žalbe su podnijeli Demokratska partija Aškalija na Kosovu, Aškalijska stranka za integraciju, Ujedinjena romska partija Kosova, Socialdemokratska unija, Alijansa za budućnost Kosova, Socijaldemokratska inicijativa (Nisma) i Pokret Samoopredjeljenje.

Protiv ovih odluka Izbornog panela za žalbe i predstavke stranke mogu podnijeti žalbu Vrhovnom sudu Kosova u roku od 24 sata od trenutka kada stranka primi odluku, dok je rok za pregled i odlučivanje o ovim žalbama od Vrhovnog suda 72 sata od trenutka podnošenja ovih žalbi.

Odluke Vrhovnog suda Kosova su konačne i izvršne za sve strane.

Za 2. februar je zakazano žrijebanje političkih subjekata za redosljed na izbornoj listi.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO