Đukanović, Abazović i Radulović dogovorili opoziv ambasadora

Postignut je dogovor u pogledu izlaska iz problema opoziva jednog broja ambasadora Crne Gore u inostranstvu.

U razgovoru je prepoznata nadležnost predsjednika i Vlade u procesu selekcije diplomatskih predstavnika (EPA)
U razgovoru je prepoznata nadležnost predsjednika i Vlade u procesu selekcije diplomatskih predstavnika (EPA)

Predsjednik Crne Gore Milo Ðukanović, potpredsjednik Vlade Dritan Abazović i ministar vanjskih poslova Ðorđe Radulović u utorak su se dogovorili o opozivu jednog broja ambasadora, navodi se u saopćenju iz Đukanovićevog kabineta.

U razgovoru je prepoznata jasna nadležnost predsjednika i Vlade u procesu selekcije diplomatskih predstavnika Crne Gore, kao i pravo Vlade da diplomatski predstavnici budu autentičan izraz njene vanjske politike, prenosi Tanjug.

“U tom kontekstu, postignut je dogovor u pogledu izlaska iz problema opoziva jednog broja ambasadora, a koji je prvenstveno bio vezan za javna obrazloženja povodom prijedloga Vlade, i dogovoreno je da u daljem procesu bude nastavljena dosadašnja pozitivna praksa vanjskopolitičkih konsultacija, na nivou tri predsjednika i ministra vanjskih poslova, koja će garantovati kvalitetan dijalog i odabir kadrova čime će se nastaviti dosadašnji stabilan vanjskopolitički kurs Crne Gore“, navedeno je u saopćenju.

‘Odbrana dostojanstva’

U razgovoru o vođenju vanjske politike, a imajući u vidu nadležnosti predsjednika i Ministarstva vanjskih poslova, konstatirano je da je kontinuirana i otvorena komunikacija preduvjet uspješne kohabitacije, čiji je cilj očuvanje funkcionalnosti sistema države Crne Gore, njenog ugleda i prestižnog mjesta u međunarodnim odnosima, kao i dobrih rezultata koje je Crna Gora ostvarila na planu vanjske politike i evropskog i euroatlantskog vanjskopolitičkog kursa.

Na tom putu prioritet je odbrana dostojanstva politika, institucija i građana Crne Gore, ocijenili su učesnici sastanka.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO