U Srbiji vakcinisano 265.000 građana, iz Hrvatske kritike proizvođačima

Hrvatski premijer Andrej Plenković ustvrdio je u ponedjeljak da se diplomatija oko vakcina pomalo pretvara u kidnapiranje vakcina.

Na najvećem punktu za vakcinaciju u Srbiji, Beogradskom sajmu, zabilježeno je veliko interesovanje građana (EPA)

U Srbiji je do sada ukupno vakcinisano oko 265.000 ljudi, rečeno je novinskoj agenciji Tanjug u Kancelariji za IT i eUpravu.

I danas je na Beogradskom sajmu, na najvećem punktu za vakcinaciju u glavnom gradu, gdje se imunizacija obavlja u dvije hale, zabilježeno veliko interesovanje građana, koji su u redu strpljivo čekali svoj red za vakcinu.

Inače, od sutra će na svim punktovima moći da se vakcinišu isključivo građani koji su dobili poziv elektronske uprave sa terminom vakcinacije, a termin za vakcinciju građani će dobiti nakon prijave na portalu eUprave ili pozivom kontakt centra.

Tri vakcine

Srbija je 24. decembra prošle godine počela imunizaciju Pfizerovom vakcinom. U Srbiju su još stigle i prve količine ruske vakcine “Sputnjik V”. Milion doza vakcine kineske kompanije Sinopharm također je stiglo na beogradski aerodrom u prošlu subotu.

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministrica za rad i socijalna pitanja Darija Kisić-Tepavčević primile su Pfizerove vakcine iz SAD-a, predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin vakcinisali su se pred kamerama ruskom vakcinom “Sputnjik V”, dok je predsjednik Aleksandar Vučić najavio da će njegov izbor biti kineski proizvođač Sinopharm.

Srbija za sada prednjači sa imunizacijom protiv korona virusa kada je u pitanju Zapadni Balkan, ali i u odnosu na mnoge zemlje u Evropi.

U Srbiji su u posljednja 24 sata, na 8.779 testiranih osoba, registrirana 1.523 nova slučaja korona virusa, a preminulo je 19 pacijenata.

Širom zemlje hospitalizirano je 4.512 osoba, od kojih je 176 na respiratorima.

Pad broja novozaraženih u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je danas zabilježen pad broja novozaraženih korona virusom, ali i manji broj testiranih.

Ta je zemlja dosad vakcinisala više od 55.000 građana, no zdravstvene vlasti te zemlje nisu zadovoljne s dinamikom isporuke vakcina od proizvođača, što direktno utječe i na brojku vakcinisanih građana.

Premijer Andrej Plenković ustvrdio je u ponedjeljak da se diplomatija oko vakcina pomalo pretvara u kidnapiranje vakcina te kao mogućnost naveo zajedničku tužbu EU-a protiv proizvođača ako ne ispune obveze ugovora.

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj su zabilježena 134 nova slučaja zaraze korona virusom, a umrle su 32 osobe, izvijestio je u ponedjeljak Stožer civilne zaštite RH.

Trenutno je u Hrvatskoj 2.519 aktivnih registrovanih slučajeva zaraze. Među njima je 1.485 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 138 pacijenata, prema podacima prikupljeni do 12 sati.

U samoizolaciji je trenutno više od 15.000 osoba.

U zemlji je do danas ukupno testirano 1,15 miliona osoba, od toga 2.423 u posljednja 24 sata.

Od 25. februara 2020, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 229.054 osobe zaražene novim korona virusom, od kojih je 4.859 umrlo. Ukupno se oporavilo 221.676 osoba, od toga 579 u posljednja 24 sata.

U BiH pad novozaraženih

U Bosni i Hercegovini, koja još uvijek nije započela imunizaciju protiv novog korona virusa, jučer je testirano 1.167 uzoraka, od čega je 100 pozitivnih, odnosno novozaraženih, što predstavlja nastavak pada broja novozaraženih u toj zemlji.

Preminulo je 17 osoba, podaci su entitetskih zavoda za javno zdravstvo.

Dan ranije je bilo 203 novozaraženih korona virusom, od 1.658 testiranih.

Zbog kompleksnosti donošenja odluka na državnom nivou Bosna i Hercegovina još nije dobila prve doze cjepiva protiv.

U zemlji je od početka pandemije zaraženo više od 120.000 osoba, od čega se izliječilo približno 93.000. Preminulo je skoro 460 oboljelih, prema podacima Ministarstva civilnih poslova.

Crna Gora: Pad oboljelih, no bez popuštanja mjera

U Crnoj Gori još nema mjesta opuštanju kada je reč o epidemiološkoj situaciji sa korona virusom, koja je složena, a pritisak na zdravstvo je veliki tako da sve mjere ostaju i dalje na snazi.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Borko Bajić je saopćio da je jedina nova mjera da je crnogorskim državljanima i strancima koji dolaze iz Ujedinjenog Kraljevstva dozvoljen ulazak u Crnu Goru samo uz negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, prenosi Tanjug, pozivajući se na crnogorske medije.

U Crnoj Gori je od posljednjeg presjeka testiran 1.021 uzorak na korona virus, među kojima je registrovan 381 novozaraženi, a prijavljena su i dva smrtna ishoda.

Od jučerašnjeg presjeka, Institutu za javno zdravlje su prijavljena dva smrtna ishoda povezana sa COVID-19 i to kod pacijenata iz Podgorice i Nikšića, koji su imali 65 odnosno 84 godine starosti, prenosi Anadolija.

Ukupan broj preminulih povezanih sa COVID-19 infekcijom iznosi 770.

Trenutno je aktivan 7.781 slučaj koronavirusa.

Kosovo: 311 slučajeva, 10 preminulih

Na Kosovu je u posljednja 24 sata zabilježeno 311 novih slučajeva korona virusa, dok je od posljedica zaraze preminulo deset pacijenata, saopćio je Institut za javno zdravlje u Prištini.

Kako je objavljeno na Facebook stranici Instituta, izliječeno je još 128 osoba, prenosi Tanjug.

Trenutno su na Kosovu aktivna 5.852 slučaja, dok je od početka pandemije registrirano 58.399 slučajeva korona virusa.

Izvor: Al Jazeera i agencije