Medicinski radnici podigli šator u centru Mostara

Medicinari su protestnom šetnjom i skupom pred Vladom Hercegovačko-neretvanskog kantona ponovili zahtjeve za veće plate.

Zdravstveni radnici u Mostaru protestiraju nezadovoljni položajem (Fena)
Zdravstveni radnici u Mostaru protestiraju nezadovoljni položajem (Fena)

Grupa osoba upala je u ponedjeljak među medicinare koji su protestirali za veće plate u Mostaru te napala nekoliko zdravstvenih radnika.

Policija je privela najmanje jednu osobu, ali nije bilo povrijeđenih.

Događaj je uznemirio medicinare, koji su mirno, neki i s članovima svojih porodica, protestirali pred Vladom Hercegovačko-neretvanog kantona (HNK).

“Ljudi su ovdje napadnuti. To će se nama sutra dogoditi. Nas će sačekati sutra, evo ovo vam je živi dokaz. Ovo šta rade zdravstveni djelatnicima. Radimo po COVID-u, sve, i gledajte šta se dešava… Ovo vam je jasan primjer prema zdravstvenim djelatnicima. Mislim, stvarno nemam riječi”, rekao je Ivica Anić, predsjednik Sindikata Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Šator pored Vlade

Medicinari su protestnom šetnjom i skupom pred Vladom HNK-a ponovili zahtjeve za veće plate i potpisivanje  kolektivnog ugovora.

Uz zgradu Vlade podigli su i šator, u kojem će se stalno smjenjivati predstavnici svih zdravstvenih ustanova, kao oblik stalnog protesta.

Uz zgradu Vlade u Mostaru zdravstveni radnici podigli šator kao oblik stalnog protesta na vlast (Fena)

Medicinari najavljuju da će kampiranje nastaviti i kod zgrade Skupštine HNK-a, a potom, ako ne bude odgovora na njihove zahtjeve, početi štrajk glađu.

“Vidite da nema pomaka. Nikad nam se nije obratio resorni ministar zdravstva, nikada premijer, nikada resorni ministar financija… Ovo je sramota za zdravstvene radnike”, rekao je Dalibor Vuković, predsjednik Nezavisnog sindikata zdravstva HNK-a.

Izvor : Al Jazeera i agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO