Pretres u Blažuju: Deportacija 17 migranata

U blizini objekata koji su pretresani pronađeni su odbačeni predmeti koji su pogodni za nanošenje tjelesnih povreda.

Prilikom pretresa objekta zatečeno je oko 3.000 migranata koji su pregledani i pretreseni (Armin Durgut/PIXSELL)
Prilikom pretresa objekta zatečeno je oko 3.000 migranata koji su pregledani i pretreseni (Armin Durgut/PIXSELL)

Policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, uz asistenciju Službe za poslove sa strancima BiH, danas su od 5:30 do 9:00 sati  provodili mjere i radnje iz svoje nadležnosti prilikom realizacije operativne akcije kodnog naziva Blažuj 21.

U akciji je učestvovalo 340 policijskih službenika Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo i 13 službenika Službe za poslove sa strancima BiH Terenski ured Sarajevo.

„Planske aktivnosti provedene su po naredbi za pretresanje izdatoj od Općinskog suda u Sarajevu, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštava Kantona Sarajevo, shodno operativnom planu Sektora krminalističke policije u privremenom prihvatnom centru kampu Blažuj na području općina Ilidža, gdje je tom prilikom izvršen pretres određenih objekata u kampu i sigurnosno interesantnih osoba“, saopćeno je iz MUP-a KS, prenijela je Fena.

Navodi se da je prilikom pretresa objekta, koji koriste migranti u kampu „Blažuj”, zatečeno oko 3.000 migranata, koji su pregledani i pretreseni u skladu s naredbom za pretresanje i propisanim policijskim ovlastima, gdje su tražene sigurnosno interesantne osobe, kao i predmeti koji se mogu dovesti vezu s izvršenjem krivičnih djela.

U skladu sa navedenim pronađeno je 17 osoba za koje su postojali podaci da su počinioci krivičnih djela u Bosni i Hercegovini i zemljama u okruženju, te su isti predati u nadležnost Službe za poslove sa strancima BiH.

Noževi, skalpeli, palice…

Tom prilikom sigurnosno interesantne osobe premještene su u Imigracioni centar Službe za poslove sa strancima, nakon čega će nad istima biti izvršena kriminalistička obrada i izrečene mjere protjerivanja u zemlje porijekla.

Prilikom provedbe navedenih aktivnosti, u blizini objekata koji su pretresani pronađeni su odbačeni predmeti koji su pogodni za nanošenje tjelesnih povreda, drvene poluge, metalne poluge, odvijači, makaze, skalpeli, kuhinjski noževi i slično, a koji se dovode u vezu s nedavnim napadom na policijske službenike.

U neredima koji su se desili u kampu Blažuj u srijedu navečer, migranti su nakon međusobnog sukoba stupili u obračun s policijom.

Prevrtali su i oštetili policijske automobile i povrijedili dva policajca, kao i jednog člana Međunarodne organizacije za migracije.

Jučer je objavljeno da će šest migranata koji se dovode u vezu sa neredima biti deportovano iz BiH.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO