BiH: Upozorenje Dodiku zbog šovinističkih ispada

Predsjednik CIK-a Željko Bakalar najavio je kako će prijaviti Dodika Tužilaštvu BiH zbog njegovog istupa i govora mržnje.

Dodik je kazao kako su Vanja Bjelica Prutina i Jovan Kalaba, članovi CIK-a BiH "srpske fukare" (Fena)

Ambasadori utjecajnih zapadnh zemalja, te misija OSCE-a i Ured visokog predstavnika (OHR) su oštro kritizirali predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika zbog njegovih napada na Centralnu izbornu komisiju te zemlje te šovinističkog vrijeđanja jedne od članica ovog tijela.

U zajedničkom saopćenju misija OSCE-a, OHR i ambasade SAD-a, Velike Britanije i Švedske “najoštrije osuđuju” napad člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika na članicu CIK-a Vanju Bjelicu Prutina, prenijela je Hina.

Ovo reagiranje uslijedilo je nakon što je Dodik u četvrtak ljutito reagirao na odluku CIK-a da poništi rezultate lokalnih izbora u Srebrenici i Doboju a pritom je izravno vrijeđao srpske članove tog tijela nazvavši ih “fukarama”. Uz to je tvrdio kako Bjelica Prutina odluke donosi na temelju činjenice da je udana za Bošnjaka.

“Gospođa koja predstavlja srpski narod je udana ili je bila udana za Bošnjaka u Sarajevu, muslimana. Netko će reći šta to ima veze, ma nemojte. Nema veze? Ma nemojte. To pokazuje koliko je sve namješteno”, kazao je Dodik na konferenciji za medije.

Prije toga je kazao kako su Bjelica Prutina i Jovan Kalaba, još jedan član CIK-a “srpske fukare”.

“U Srebrenici su poništili srpska biračka mjesta, a potvrdili bošnjačka. Znate kakva morate da budete fukara od Srbina da to uradite”, izjavio je Dodik.

Bakalar najavio prijavu Dodika tužilaštvu

Nakon toga mu je upućeno upozorenje kako su ovakvi napadi na članove neovisne institucije neprihvatljivi te kako takvo ponašanje svakako moraju ispitati ovlaštena tijela u BiH odnosno tužilaštvo “što je prije moguće”.

Predsjednik CIK-a Željko Bakalar ranije tokom dana najavio je kako će prijaviti Dodika Tužilaštvu BiH zbog njegovog istupa i govora mržnje.

“Visoki dužnosnici imaju dodatnu obvezu suzdržati se od malicioznih i uvredljivih izjava zbog svog statusa u društvu i ozbiljnih posljedica koje mogu biti prouzročene takvom retorikom. Nezadovoljstvo institucionalnim odlukama treba rješavati putem institucionalnih pravnih lijekova umjesto putem prijetećih izjava i osobnih napada”, stoji u izjavi misije OSCE-a, OHR-a te zapadnih ambasada u BiH.

Oni su također potvrdili podršku CIK-u i naporima da se izborni proces u BiH poboljša sukladno međunarodnim standardima.

Izvor: Agencije