Crnoj Gori donacija od deset hiljada vakcina protiv korona virusa

Crna Gora je jedna od najpogođenijih evropskih zemalja korona virusom.

Ako zadrži dnevni prosjek od 500 novozaraženih, Crna Gora će do kraja januara doći do deset posto populacije koja se zarazila korona virusom (Reuters)
Ako zadrži dnevni prosjek od 500 novozaraženih, Crna Gora će do kraja januara doći do deset posto populacije koja se zarazila korona virusom (Reuters)

Vlasnik Adriatic propertisa i Universal Capital Banke Petros Statis ponudio je Crnoj Gori donaciju od deset hiljada vakcina za borbu protiv COVID-a 19, saopšteno je iz Kabineta crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića, prenosi novinska agencija Anadolija.

Kako je navedeno, riječ je o vakcini državne kineske kompanije “Sinopharm“ koja je zvanično odobrena i već se koristi u više država svijeta.

“Zahvaljujući dobročinstvu Statisa – vlasnika kompanije Adriatic propertis i Universal Capital banke, koje uspješno posluju u Crnoj Gori, obezbijeđena donacija u roku od nekoliko dana mogu biti na raspolaganju crnogorskom zdravstvenom sistemu Crne Gore“, saopćeno je.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nastavio je da kontinuiranom saradnjom sa međunarodnim partnerima pomaže u osiguravanju potrebnih lijekova, medicinske i zaštitne opreme u cilju uspješnog suzbijanja epidemije koronavirusa u Crnoj Gori, saopćeno je iz Đukanovićevog kabineta.

Iz ministarstva zdravlja Crne Gore također su početkom sedmice najavili nabavku Sinopharmove vakcine koja bi u zemlju trebala stići krajem januara.

Ministarstvo je saopćilo da je u završnoj fazi bilateralnih pregovora i sa ostalim proizvođačima vakcina protiv korona virusa.

Istraga zbog kašnjenja u nabavci vakcina

Ranije u četvrtak je saopćeno da je Specijalno državno tužilaštvo formiralo predmet i istražuje ima li propusta bivše vlasti zbog kojih je došlo do zastoja u nabavci vakcina protiv korona virusa, potvrdio je tužilac Milivoje Katnić, prenio je Tanjug pozivajući se na podgorički list Dan.

U Crnoj Gori su u posljednja 24 sata od posljedica korona virusa preminule četiri osobe, a potvrđeno je 419 novih slučajeva infekcije, od 1.369 testiranih uzorakam, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

Ukupan broj preminulih povezanih sa COVID-19 infekcijom od početka pandemije u Crnoj Gori je 762.

Od početka pandemije ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije novim korona virusom u Crnoj Gori je narastao na približno 57.000, od čega je više od 8.300 trenutno aktivnih slučajeva.

Crna Gora je jedna od najpogođenijih evropskih zemalja korona virusom. Ako zadrži dnevni prosjek od 500 novozaraženih, na kojem je od početka godine, zemlja će do kraja januara doći do deset posto populacije koja se zarazila korona virusom, upozorile su zdravstvene vlasti.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO