Popis stanovništva S. Makedonije u aprilu, poslije 19 godina

Prvi put poslije 19 godina, u Sjevernoj Makedoniji će aprila ove godine biti proveden popis stanovništva.

Sjeverna Makedonija je jedina zemlja Evrope gdje popisa nije bilo skoro dvije decenije (EPA)

Prvi put poslije 19 godina u Sjevernoj Makedoniji će aprila ove godine biti proveden popis stanovništva.

U Sobranju – parlamentu sa 120 mjesta, za usvajanje zakona o popisu su glasala 62 poslanika vladajuće većine SDSM, DUI i Besa i albanskih opozicionih partija Alijansa za Albance i Alternativa, dok su poslanici opozicije oko VMRO-DPMNE napustili salu.

Po novom zakonu, popis u Sjevernoj Makedoniji će biti od 1. do 21. aprila, prenosi Beta.

Rasprava za Zakon o popisu završena je 15. januara, ali Vlada tada nije imala većinu poslanika da ga izglasaju.

Opoziciona VMRO-DPMNE koja nije zadovoljna rešenjima u tom zakonu, smatra i da zbog pandemije COVID-a 19 sada nije vrijeme za popis.

Skupljanje potpisa

Ta partija Hristijana Mickoskog je ranije najavila da će sakupljati potpise za poništavanje Zakona o popisu, jer smatra da taj propis nema ništa zajedjničko sa evropskim standardima i da će popis biti “trgovačko-politički proces”, a ne statistička operacija, kako tvrdi vlast.

Vladajuća SDSM je saopćila da je predstojeći popis “važna statistička operacija koja će osigurati potpune, kvalitetne i relevantne podatke važne za kreiranje i realizaciju dugoročnih politika i strategija razvoja države”, dok su u VMRO-DPMNE uvjereni da “popis neće biti objektivan i fer, da neće biti relevantan i realan”.

Sjeverna Makedonija je jedina zemlja Evrope gdje popisa nije bilo skoro dvije decenije. Posljednji je bio 2002. godine, a naredni je, 2011.godine, prekinut po dogovoru lidera tadašnjih vladajućih partija VMRO-DPMNE i albanske DUI.

Izvor: Agencije