Popis stanovništva S. Makedonije u aprilu, poslije 19 godina

Prvi put poslije 19 godina, u Sjevernoj Makedoniji će aprila ove godine biti proveden popis stanovništva.

Sjeverna Makedonija je jedina zemlja Evrope gdje popisa nije bilo skoro dvije decenije (EPA)
Sjeverna Makedonija je jedina zemlja Evrope gdje popisa nije bilo skoro dvije decenije (EPA)

Prvi put poslije 19 godina u Sjevernoj Makedoniji će aprila ove godine biti proveden popis stanovništva.

U Sobranju – parlamentu sa 120 mjesta, za usvajanje zakona o popisu su glasala 62 poslanika vladajuće većine SDSM, DUI i Besa i albanskih opozicionih partija Alijansa za Albance i Alternativa, dok su poslanici opozicije oko VMRO-DPMNE napustili salu.

Po novom zakonu, popis u Sjevernoj Makedoniji će biti od 1. do 21. aprila, prenosi Beta.

Rasprava za Zakon o popisu završena je 15. januara, ali Vlada tada nije imala većinu poslanika da ga izglasaju.

Opoziciona VMRO-DPMNE koja nije zadovoljna rešenjima u tom zakonu, smatra i da zbog pandemije COVID-a 19 sada nije vrijeme za popis.

Skupljanje potpisa

Ta partija Hristijana Mickoskog je ranije najavila da će sakupljati potpise za poništavanje Zakona o popisu, jer smatra da taj propis nema ništa zajedjničko sa evropskim standardima i da će popis biti “trgovačko-politički proces”, a ne statistička operacija, kako tvrdi vlast.

Vladajuća SDSM je saopćila da je predstojeći popis “važna statistička operacija koja će osigurati potpune, kvalitetne i relevantne podatke važne za kreiranje i realizaciju dugoročnih politika i strategija razvoja države”, dok su u VMRO-DPMNE uvjereni da “popis neće biti objektivan i fer, da neće biti relevantan i realan”.

Sjeverna Makedonija je jedina zemlja Evrope gdje popisa nije bilo skoro dvije decenije. Posljednji je bio 2002. godine, a naredni je, 2011.godine, prekinut po dogovoru lidera tadašnjih vladajućih partija VMRO-DPMNE i albanske DUI.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO