HRW traži hitno rješavanje migrantske krize u BiH

Human Rights Watch smatra nedopustivim da stotine migranata u zimskim uvjetima boravi pod šatorima i bez nužne medicinske zaštite.

Kritike upućene vlastima u BiH odnose se na stanje u improviziranom kampu 'Lipa' kod Bihaća (Armin Durgut/PIXSELL)

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW) pozvala je vlasti u Bosni i Hercegovini da odmah poduzmu mjere kojima će osigurati zaštitu stotina migranata koji tamo borave u nehumanim uvjetima, a taj se apel odnosi, prije svega, na migrante koji borave u okolici Bihaća.

“Stotine migranata i tražitelja azila u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hecegovine zimske dane provode u teškim uvjetima, jer su lokalne vlasti ponovo propustile poduzeti mjere kako bi se odgovorilo na njihove osnovne potrebe”, izjavila je predstavnica HRW Lydia Gall, prema saopćenju ove organizacije.

HRW smatra nedopustivim da stotine migranata u zimskim uvjetima boravi pod šatorima i bez nužne medicinske zaštite te traže poduzimanje hitnih mjera kako bi se to promijenilo te ugroženima osigurao primjeren smještaj, prenosi Hina.

IOM nije mogao garantirati sigurnost

Kritike upućene vlastima u Bosni i Hercegovini odnose se, prije svega, na stanje u improviziranom kampu “Lipa” u okolini Bihaća.

Tamo je ranije bio uspostavljen prihvatni centar, u kojem je tokom ljeta pod šatorima boravilo nešto više od 1.000u migranata, a on je rasformiran u decembru prošle godine, jer je Međunarodna organizacija za migracije (IOM), koja je njim upravljala, procijenila kako ne može garantirati sigurnost smještaja u zimskim uvjetima, jer bi se šatori mogli srušiti pod težinom snijega.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je formalnu odluku kojom je lokalitet kampa u selu Lipa odredilo kao mjesto uspostave stalnog prihvatnog centra opremljenog kontejnerima za smještaj, no provedba tog plana traži najmanje tri mjeseca, a nije pronađeno rješenje za smještaj migranata dok se to ne dogodi.

Migranti su nakon 23. decembra boravili na otvorenom, da bi nakon toga vojska postavila svoje grijane šatore, a nakadno je osigurana i opskrba tekućom vodom i električnom energijom.

Pozivajući se na podatke Danskog vijeća za izbjeglice (DRC), nevladine organizacije koja radi na realizaciji projekata pomoći migrantima u Bosni i Hercegovini, koji finansira Evropska unija, HRW je objavio kako je, uz 850 migranata, koliko ih sada boravi u šatorima kod sela Lipa, ugroženo njih još najmanje 900, uključujući tridesetak djece.

EU do sada izdvojila 88 miliona eura

Oni se nalaze na području Unsko-sanskog kantona (USK) i žive uglavnom u šatorima i napuštenim kućama razbacanim širom tog područja, s nakanom da što prije pokušaju nastaviti put ka Hrvatskoj.

HRW podsjeća kako su dužnosnici EU-a ponovno pozivali vlasti u Bosni i Hercegovini da poduzmu mjere kojima bi se ublažila humanitarna kriza među migrantima, no na to do sada nije bilo nikakvog odgovora.

Iz fondova EU-a od 2018. godine kao pomoć za rješavanje migrantske krize u Bosni i Hercegovini do sada je izvojeno više od 88 miliona eura.

Izvor: Agencije