Dvije glumice svjedočile o seksualnom zlostavljanju u glumačkoj školi

Saslušanjem glumice Ive Ilinčić u beogradskom tužiteljstvu nastavljeno je prikupljenje svjedočenja protiv Miroslava Aleksića.

Dan ranije u višesatnom svjedočenju svoj iskaz dala je glumica Milena Radulović Foto: Screenshot

Saslušanjem glumice Ive Ilinčić u beogradskom tužiteljstvu nastavljeno je prikupljenje svjedočenja protiv vlasnika i voditelja glumačke škole u Beogradu Miroslava Aleksića, kojeg je nekoliko učenica optužilo za silovanje, seksualno zlostavljanje i bludne radnje.

Dan ranije u višesatnom “emotivnom svjedočenju” svoj iskaz dala je glumica Milena Radulović, koja je u javnosti i pokrenula optužbe protiv Aleksića, a pridružilo joj se još nekoliko glumica, nekadašnjih polaznica škole glume i Aleksićevih učenica, svjedočeći da su bile žrtve seksualnog zlostavljanja i silovanja u razdoblju od 2008. do 2020, u vrijeme dok su bile maloljetne ili kasnije.

Policija je nakon toga privela Aleksića, on je saslušan u tužiteljstvu gdje je negirao optužbe i dovodio u pitanje motivarnost da pokrenu cijeli slučaj, a Viši sud odredio mu je pritvor od 30 dana, među ostalim, i zbog mogućeg utjecaja na svjedoke.

U međuvremenu je, prema saznanjima beogradskih medija, još najmanje 20 djevojaka podnijelo prijavu policiji, tvrdeći da su i one bile Aleksićeve žrtve.

Jedan od pravnih zastupnika Ive Iničić, Jugoslav Tintor, rekao je novinarima da je Iva “navela tačno i detaljno sve čega se sjeća”, a zamolio je medije, s obzirom na to da je među onima koji optužuju Aleksića i maloljetna osoba, kao i druge žrtve koji nisu spremne stati pred kamere, da u skladu s tim obzirno prate cijeli postupak.

Po njegovim riječima, novinari pomažu time što su ovo pitanje podigli na sadašnji nivo kako bi se saznala istina i poslala poruka ohrabrenja i drugim žrtvama da prijave nasilje.

Brojne ispovijesti

Miroslav Mika Aleksić filmski je reditelj, producent, scenarist, glumac i pedagog koji je imao veliki ugled u javnosti, a kroz radionice njegove glumačke škole prošlo je više od 3.000 mladih.

Nakon prijave Milene Radulović i nekoliko glumica iz Beograda, i četiri glumice sa sarajevske Akademije scenskih umjetnosti pokrenule su Facebook stranicu “Nisam tražila”, ohrabrujući na prijavljivanje sličnih iskustava.

Potom je na društvenim mrežama krenulo dijeljenje sličnih ispovijesti, a Akademija scenskih umjetnosti u Sarajevu je i formalno pozvala svoje studentice da prijave iskustava seksualnog uznemiravanja.

Izvor: Agencije