BiH kreće u nabavku vakcina direktno od proizvođača

Bosna i Hercegovina je prihvatila da je pandemija globalno pitanje i da na taj način treba tretirati i proces vakcinacije, rekao je predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija.

Očekivalo se da će u prvom kvartalu ove godine početi proces vakcinacije u BiH (EPA)

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija izjavio je u četvrtak, nakon susreta s premijerima entiteta Federacija Bosne i Hercegovine Republike Srpske, Fadilom Novalićem i Radovanom Viškovićem, da će Bosna i Hercegovina krenuti u nabavku vakcina protiv korona virusa direktno od proizvođača.

Na sastanku u Sarajevu je sumirano koliko je Bosna i Hercegovina spremna za dolazak prvih vakcina i početak vakcinacije, a razgovarano je i o problemima koji su nastali u tom procesu, kao i poteškoćama koje su se javile u okviru dva mehanizma po kojima je Bosna i Hercegovina dogovorila dostavu vakcina, prenosi Fena.

“Bosna i Hercegovina je prihvatila da je pandemija globalno pitanje i da na taj način treba tretirati i proces vakcinacije. Ugovorili smo potrebne vakcine kroz mehanizam COVAX za 1.232.000 doza vakcina, kao i raspodjelu među entitetima, novac je uplaćen, ali još uvijek nema isporuke”, kazao je Tegeltija.

Naručena dva miliona vakcina, još nijedna nije stigla

Naveo je da je slična situacija i kada je u pitanju nabavka vakcina kroz mehanizam snabdijevanja Evropske unije, preko kojeg je Bosna i Hercegovina naručila 892.000 doza dvije vrste vakcina.

Očekivalo se da će u prvom kvartalu ove godine početi proces vakcinacije, a Tegeltija podsjeća da su brojne zemlje počele proces vakcinacije, ali ni jedan ni drugi sistem snabdijevanja vakcinama koje je Bosna i Hercegovina potpisala nisu počeli distribuirati te vakcine.

Preko sistema COVAX 186 zemalja je naručilo vakcine te ih očekuje i Bosna i Hercegovina krajem januara i početkom februara, kao i sve druge zemlje koje su preko tog sistema naručile vakcine.

Kada je u pitanju vakcina koja treba doći preko mehanizma EU-a, više podataka o tome kada će ona doći bit će poznato nakon samita EU-a u Briselu u četvrtak navečer.

“Kada vakcine dođu u Bosnu i Hercegovinu sve je spremno da počne proces vakcinacije. Zbog ovih kašnjenja, opredijelili smo se da idemo u proces direktnih nabavki vakcina i od drugih proizvođača, i to od Pfizera, ruskih i kineskih proizvođača”, pojasnio je Tegeltija.

Kompliciran proces direktne pogodbe s proizvođačima

Napomenuo je da bi u petak entiteti i Brčko distrikt pismeno trebali iskazati potrebe za vakcinu izvan ovih potreba koje su već dogovorene.

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine objedinit će te podatke i pokrenut će se nabavka tih vakcina.

Tegeltija je izrazio uvjerenje da će sistem COVAX ispoštovati svoje obaveze u isporuci vakcina, kao i mehanizam EU-a, ali imajući u vidu kašnjenja, opredijelili su se da krenu u kompliciran proces direktne pogodbe s proizvođačima.

Sastanku su prisustvovali i ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević, federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić te ministar zdravlja RS-a Alen Šeranić.

Izvor: Agencije