Abazović: Imovina Srpske pravoslavne crkve će biti zaštićena

Zakonom o slobodi vjeroispovijesti, koji je po drugi put usvojila Skupština, bit će zaštićena imovina Srpske pravoslavne crkve i dobro je da je ovaj zakon usvojen, kaže zamjenik premijera Crne Gore.

Milo Ðukanović više ne može praviti probleme oko ovog zakona i mora ga potpisati, kaže Dritan Abazović (Al Jazeera)

Zakonom o slobodi vjeroispovijesti, koji je u srijedu po drugi put usvojila Skupština Crne Gore, bit će zaštićena imovina Srpske pravoslavne crkve (SPC), izjavio je potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović.

“Dobro je da je ovaj zakon usvojen, tako da ovu temu sada možemo staviti ad acta i baviti se drugim stvarima”, rekao je on za TV Prva.

Kazao je da predsjednik Crne Gore Milo Ðukanović više ne može praviti probleme oko ovog zakona i da ga sada mora potpisati, prenosi Tanjug.

‘Nisam premijer Crne Gore’

“Oni [opozicija] jedino mogu da, kao i ostali građani, podnesu inicijativu Ustavnom sudu vezano za to je li na sjednici [Skupštine] bilo kvoruma, ali sve je regularno. Taj Ustavni sud je ionako krnji sud, političko tijelo koje će, takođe, doživjeti velike promjene u narednom peridou, ali svakako niko ne može protiv volje naroda, a većina poslanika je glasala za ovaj zakon”, naveo je Abazović.

Upitan da li je on “stvarni premijer Crne Gore”, odgovorio je da nije.

“Ne, ja nisam premijer Crne Gore. Ja sam vicepremijer, a premijer je profesor Zdravko Krivokapić”, rekao je Abazović.

Ocijenio je da je nova vlast u Crnoj Gori uradila dosta i da nije moguće da se u zemlji, “poslije 30 ili 70 godina jednoumlja, za 30 dana uspostavi skandinavski sistem”.

Najavio skoru posjetu Srbiji

Ali, kako je rekao, najvažnije je da se sistem počeo demontirati, da su mnogi ljudi koji su ga činili otišli i da će mnogi tek otići.

Kaže kako je uspostavljena stabilnost javnih finansija i da borba protiv korupcije daje rezultate.

Na pitanje da li će i kada doći u Srbiju, u šali je odgovorio “hoću, čim me pozovete” i dodao da je zbog COVID-19 bilo teškoća za dolazak, ali da se nada da će se ta situacija uskoro promijeniti i da će ubrzo doći u Srbiju.

Izvor: Agencije