Zaev: Nema pregovora o makedonskom jeziku i identitetu

Makedonski premijer kaže kako za Skoplje članstvo u Evropskoj uniji nema alternativu, te da je važno nastaviti dijalog s Bugarskom.

Zoran Zaev je pozdravio podršku Portugala proširenju Evropske unije (EPA - Ilustracija)
Zoran Zaev je pozdravio podršku Portugala proširenju Evropske unije (EPA - Ilustracija)

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev je izjavio kako za njegovu državu članstvo u Evropskoj uniji nema alternativu te kako je važno produžiti dijalog sa susjednom Bugarskom.

Istakao je još jednom kako nema pregovora o makedonskom jeziku i identitetu, saopćila je Vlada, prenosi Beta.

“Imajući u vidu da članstvo Sjeverne Makedonije u EU nema alterntativu, za nas je važno da produžimo dijalog s Bugarskom u duhu međusobnog poštovanja i provedbe Dogovora za prijateljstvo kroz intenzivniju sektorsku saradnji“, rekao je Zaev na redovnom godišnjem sastanku s ambasadorima zemalja EU-a u Skoplju.

‘Crvene linije’ kod pregovora

Premijer je istakao da Sjeverna Makedonija istovremeno “ostaje čvrsto opredijeljena za određena pitanja koje su crvene linije’, kao što su makedonski jezik i makedonski indetitet“.

“O njima [identitetu i jeziku] ne pregovaramo“, rekao je premijer Sjeverne Makedonije.

Zaev je tokom debate pozdravio podršku proširenju EU-a, koju je izrazila ambasadorica Portugala u Skoplju Maria Virginia Pina.

Kazala je kako je među priorietima portugalskog predjsedništva početak pregovora sa Sjevernom Makedonijom i da će Portugal uraditi sve da prva međuvladina konferencija bude održana u prvoj polovini 2021. godine.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO