Tužilaštvo BiH odbacilo krivičnu prijavu protiv Dodika

Izražava se na krajnje neprimjeren način, ali njegovi istupi ne sadrže elemente krivičnog djela, tvrdi Tužiaštvo.

Transparency International prijavu protiv Milorada Dodika podnio je prije dvije godine (EPA)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izražava se na „krajnje neprimjeren“ način, no njegovi istupi ne sadrže elemente krivičnog djela pa zbog toga ne može biti procesuiran, ocijenilo je Tužilaštvo BiH, odbacujući krivičnu prijavu koju je protiv Dodika podnio Transparency International.

Bosanskohercegovački ogranak te ugledne međunarodne organizacije u srijedu je potvrdio da je Tužilaštvo BiH tek 13. januara, pune dvije godine nakon podnošenja prijave protiv Dodika, odgovorilo kako su je odlučili odbaciti.

Navodi se da nisu utvrdili da je sadašnji nominalni šef države počinio krivično djelo time što je radnicima rudnika ugljena i termoelektrane u Gacku i Ugljeviku na predizbornim skupovima 2018. prijetio otkazom ne budu li glasali za kandidate njegove stranke.

Otvoreno prijetio glasačima u Gacku

“Riječi koje je Milorad Dodik uputio na predizbornim skupovima u Ugljeviku i Gacku jesu krajnje neprimjerne s aspekta korektnosti izražavanja i poštovanja prema drugim sudionicima u izbornom procesu. Međutim, one kod prisutnih nisu izazvale ozbiljan strah niti su ozbiljno shvaćene. Uvidom u zapise s tih skupova vidi se da su ispraćeni smijehom prisutnih i ovacijama. U tom smislu tačni su navodi postupajućeg tužitelja koji se odnose na izostanak elemenata krivičnog djela”, stoju u obrazloženju koje potpisuje glavna tužiteljica Gordana Tadić, prenijela je Hina.

Transparency pak navodi kako nije jasna ovakva odluka, tim prije što je prijetnje izrekla osoba koja ima stvarnu političku moć i čije prijetnje treba uzimati ozbiljno.

“Na ovaj se način šalje poruka da će ekonomsko uslovljavanje prijetnje biračima proći nekažnjeno”, ističe se u reakciji TI-a.

Krivičnim zakonom BiH propisano je da će novčanom i kaznom do tri godine zatvora biti kažnjen svako ko “ozbiljnom prijetnjom, prinudom, podmićivanjem i korištenjem teškog ekonomskog stanja” utječe na birače da glasaju za ili protiv neke liste ili kandidata.

Na stranačkom skupu uoči općih izbora 2018. Dodik je u septembru otvoreno prijetio i pozivao da se ne glasa za Srpsku demokratsku stranku (SDS) i njenog tadašnjeg predsjednika Vukotu Govedaricu.

Niz prijava, nijedna optužnica

Prijetio je da će onaj ko je zaposlen u Gacku, a glasa za njegove protivnike na izborima, biti izbačen s posla.

Protiv Milorada Dodika proteklih godina je podnesen niz prijava Tužilaštvu BiH, no niti jedna nije dovela do podizanja optužnice pa tako ni u slučaju sumnje da je Dodik na nezakonit način stekao vlasništvo nad vilom u Beogradu, vrijednom više od 800 hiljada eura.

Najnovija je prijava vezana za “slučaj ikona” u kojemu Tužiteljstvo BiH provjerava porijeklo umjetnine koju je Dodik 14. decembra poklonio ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu, a on ju je vratio jer postoje sumnje da je ona vlasništvo Ukrajine te da je ukradena s područja Luganska.

Tužiteljstvo BiH u srijedu je potvrdilo kako provodi “intenzivnu istragu” te kako je saslušano više svjedoka.

Izvor: Agencije