Tužilaštvo BiH traži međunarodnu pomoć zbog ‘afere ikona’

Saslušano je nekoliko svjedoka, među kojima i bh. ambasador u Rusiji Željko Samardžija, u vezi s ikonom koju je Milorad Dodik poklonio Sergeju Lavrovu.

Ukrajinska ambasada u BiH tvrdi da od bh. vlasti nije dobila odgovor na pitanje kako je ikona završila u BiH (Arhiva)

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine saslušalo je nekoliko svjedoka, među kojima i bh. ambasadora u Rusiji Željka Samardžiju, u vezi s “aferom ikona”, saopćeno je u srijedu iz te institucije.

Iz Tužilaštva tvrde da je nadležnim institucijama upućena molba za pružanje međunarodne pravne pomoći u ovom slučaju.

“Postupajući tužilac u predmetu poznatom kao ‘Ikona’ intenzivno preduzima aktivnosti na prikupljanju dokaza i saslušanju svjedoka“, navodi se u saopćenju, prenosi Beta.

Ukrajina traži objašnjenje

Dodaje se da je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine 19. januara primilo molbu za sastanak glavne bh. tužiteljice Gordane Tadić s ambasadorom Ukrajine u Sarajevu Vasiljijem Kiriličom.

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine je naglašeno da, “u interesu rada na predmetu, za sada ne mogu iznositi više informacija”.

Ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini ranije je saopćila da insistira da Bosna i Hercegovina hitno pruži informacije o tome kako je ikona iz Luganska, koju je sredinom decembra predsjedavajući bh. Predsjedništva Milorad Dodik poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu, dospjela na teritoriju Bosne i Hercegovine.

Navedeno je da do sada od bh. vlasti nisu dobili odgovor na to pitanje.

“Nepostojanje odgovora ili njegovo odgađanje naslućuju da je ikona ilegalnim putem premještena na teritoriju Bosne i Hercegovine. Ovo pitanje je od ključnog značaja i odgovor na njega ne može se odgađati i mora biti nedvosmislen”, navedeno je ranije iz ukrajinske ambasade u Sarajevu.

Dodik je 14. decembra Lavrovu poklonio ikonu, za koju su mediji iz bh. entiteta Republika Srpska naveli da je iz Luganska i da je stara 300 godina.

Nakon toga je ambasada Ukrajine u Sarajevu uputila notu bh. vlastima, navodeći da je ikona vlasništvo te zemlje.

‘Nepoznati donator iz Banje Luke’

Nakon reakcije ukrajinskih vlasti, Lavrov je vratio ikonu Dodiku, a zatražio je da se u slučaj uključi Interpol.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Rusiji Samardžija vratio je ikonu u Bosnu i Hercegovinu, a Dodik je izjavio da se ona trenutno nalazi u sefu u njegovom kabinetu u Istočnom Sarajevu.

Dodik je prije nekoliko dana izjavio da mu je ikonu, koju je poklonio Lavrovu, dao “jedan čovjek iz Banje Luke”, kojem ne zna ni ime, kao i da je ikona dio porodične imovine tog čovjeka.

Izvor: Agencije