Sukob u kampu za migrante kod Sarajeva

Više policijskih patrola nalazi se kampu među migrantima, potvrdila je kantonalna policija.

Više lica privedeno nakon sukoba u migrantskom kampu u Blažuju kod Sarajeva (Fena)

Uposlenici Međunarodne organizacije za migracije evakuisani su iz Migrantskog centra Blažuj kod Sarajeva, nakon što je u centru izbio sukob kasno u srijedu navečer.

“Policija je u centru i preuzima kontrolu. IOM-ovi uposlenici su izvan centra”, rečeno je Al Jazeeri u toj UN-ovoj organizaciji.

Više policijskih patrola nalazi se među migrantima, potvrdila je kantonalna policija.

Sukob je izbio među migrantima, rekao je Al Jazeeri portparol MUP Kantona Sarajevo Mirza Hadžiabdić, dodajući da će policija više informacija imati ujutro.

U međuvremenu sarajevski portal Klix izvijestio je da su u neredima i sukobu s policijom migranti prevrnuli i oštetili više policijskih automobila, dok su dva policajca povrijeđena.

Reporter novinske agencije Fena izvjestio je naknadno da su brojne policijske snage uspjele suzbiti nasilne migrante i da je više njih privedeno.

Migrantska kriza u BiH

Procjene govore da se u BiH nalazi između sedam i devet hiljada migranata. Oko dvije trećine boravi u prihvatnim centrima u Unsko-sanskom kantonu i u okolici Sarajeva, dok ostali pokušavaju prezimiti spavajući u napuštenim objektima, ali i u šumama u blizini granice s Hrvatskom.

Migaranti su nezadovoljni odnosom bosanskohercegovačkih vlasti prema njima, kao i činjenicom da im nije dozvoljen prelazak hrvatske granice, kako bi ušli u Evropsku uniju, kamo su i krenuli sa Bliskog istoka i iz nekih afričkih zemalja.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO