Njemačka kandidirala Christiana Schmidta za funkciju Visokog predstavnika u BiH

Njemačka preuzima inicijativu kojoj je cilj vraćanje BiH na međunarodnu političku agendu, saopćeno je iz Berlina.

Christian Schmidt je kao zastupnik Bundestaga još od ranih devedesetih dobro upoznat sa stanjem na Zapadnom Balkanu te posebno s ratom u Bosni i Hercegovini (EPA)

Njemačka vlada kandidirala je u srijedu bivšeg ministra poljoprivrede Christiana Schmidta (Kršćansko-socijalna unija CSU) za funkciju Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu.

“Kandidaturom Christiana Schmidta za funkciju Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Njemačka preuzima inicijativu kojoj je cilj vraćanje ove zemlje na međunarodnu političku agendu”, kaže se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova, prenosi Hina.

Nadalje se ističe kako je u interesu njemačke vlade razvoj Bosne i Hercegovine te se istodobno podržava i perspektiva članstva u Evropskoj uniji.

U obrazloženju se navodi kako je Christian Schmidt kao zastupnik Bundestaga te kao glasnogovornik demokršćanskog zastupničkog kluba za vanjskopolitička i odbrambena pitanja još od ranih devedesetih bio dobro upoznat sa stanjem na Zapadnom Balkanu te posebno s ratom u Bosni i Hercegovini.

‘Dobit za međunarodnu zajednicu u BiH’

Ističe se i kako je Christian Schmidt u ovoj regiji u više navrata uspješno zastupao njemačku vladu.

“Njemačka vlada je uvjerena da bi jedna istaknuta ličnost poput Christiana Schmidta predstavljala veliku dobit za rad međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini”, kaže se u saopćenju.

Nadalje se navodi kako je aktualni Visoki predstavnik Valentin Inzko, koji je na ovoj dužnosti od 2009, saglasan s promjenom na ovoj funkciji te da je pozdravlja.

Njemačka vlada Inzku zahvaljuje na njegovom “dugogodišnjem i neumornom” zalaganju u Bosni i Hercegovini te je obećala “punu podršku” do kraja njegovog mandata.

U saopćenju se ističe da je kandidatura Schmidta provedena u prisnom dogovoru s međunarodnim partnerima i s članovima Vijeća za implementaciju mira koji odlučuje o funkciji Visokog predstavnika.

Izvor: Agencije