U svim DKP-ima BiH u svijetu zastave će biti spuštene na pola koplja

U mjestu Tribistovo, između Pošusja i Blidinja, osam mladih je u novogodišnjoj noći izgubilo život, najvjerovatnije usljed ugušenja plinom.

Odlukom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine danas je u BiH proglašen Dan žalosti (Fena)

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković uputila je telegram saučešća povodom tragičnog događaja, u kojem je život izgubilo osam djevojaka i mladića u blizini Posušja, prenosi agencija Anadolija.

“Vijest o tragediji u Posušju sam primila s dubokom tugom, bolom i nevjericom. U svojstvu zamjenice predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrice vanjskih poslova naše zemlje, upućujem izraze najdubljeg saosjećanja roditeljima, članovima porodice, familiji i prijateljima, zbog nenadoknadivog gubitka. Ovo je veliki gubitak za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Molim Boga da ožalošćenim porodicama podari snage i strpljenja u ovim teškim trenucima”, navodi se u telegramu ministrice Turković.

Odlukom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine danas je u BiH proglašen Dan žalosti.

Turković je uputila instrukciju svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima i misijama Bosne i Hercegovine u svijetu, po kojoj su dužni spustiti zastavu Bosne i Hercegovine na pola koplja.

Svi DKP-i, u skladu sa iskazanim interesom građana Bosne i Hercegovine u zemlji prijema, a uz poštivanje svih relevantnih epidemioloških propisa, mogu da organizuju upisivanje u knjigu žalosti te da na prigodan i dostojanstven način, sa pijetetom, obilježe Dan žalosti.

Gušenje plinom

U mjestu Tribistovo, između Pošusja i Blidinja, osam mladih je u novogodišnjoj noći izgubilo život, najvjerovatnije usljed ugušenja plinom.

Tragedija se dogodila dok su mladi, četiri mladića i četiri djevojke u dobi od 18 do 20 godina, iz mjesta Rakitna i Posušja čekali Novu godinu.

S njima su vršnjaci i rodbina komunicirali sve do 4:00 sata ujutro, a nakon što su se prestali javljati na telefonske pozive i poruke komšija je provalio u objekt i zatekao osam nepomičnih tijela.

Policija i hitna služba brzo su stigli na lice mjesta, no mogli su samo konstatirati njihovu smrt.

Policijski službenici zajedno s dežurnim tužiocem Zapadnohercegovačkog kantona obavili su uviđaj i druge istražne radnje.

Njihova tijela prebačena su u Mostar gdje će se provesti obdukcija.

Izvor: Agencije