U regiji manje zaraženih, ali i manje testiranih

U bivšim jugoslovenskim zemljama od početka pandemije preminulo je više od 17.000 osoba zaraženih korona virusom.

Manji broj novoregistrovanih slučajeva COVID-a 19 ne smije se tumačiti kao signal da je vrijeme za opuštanje, tvrde epidemiolozi (EPA)

U posljednja 24 sata zemlje regije bilježe manji broj novozaraženih korona virusom, ali uz znatno manje testiranja nego ranije.

U Hrvatskoj je zabilježeno 255 novih slučajeva zaraze korona virusom, od testiranih 1.740 pacijenata u posljednja 24 sata, ali sa novih 55 preminulih stopa smrtnosti od posljedica COVID-a 19 u toj je zemlji i dalje visoka.

Zavodu za javno zdravstvo bosanskohercegovačkog entiteta Federacija BiH u protekla 24 sata prijavljeno je 396 uzoraka, od kojih je 140 pozitivno na korona virus.

Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima u Federaciji BiH, osim u Posavskom i Srednjobosanskom kantonu.

Kanton Sarajevo, kao najveći u entitetu, prijavio je 47 novih slučajeva korona virusa u posljednja 24 sata, i tri smrtna slučaja.

Podaci za drugi bosanskohercegovački entitet, Republiku Srpsku, još nisu objavljeni.

Brojke ne smiju zavarati

U Sloveniji je u posljednja 24 sata potvrđeno još 388 novoinficiranih korona virusom od 1.591 testiranih, a prema zvaničnim podacima preminulo je još 39 COVID pacijenata,  prenosi STA.

U Srbiji je u posljednja 24 sata potvrđeno 1.907 novih slučajeva korona virusa, a preminulo je 38 pacijenata.

Testirano je 7.276 osoba, od kojih je 26,21 odsto pozitivno.

U bolnicama širom Srbije nalazi se više od 8.000 pacijenata oboljelih od korona virusa, od kojih je više od 270 na respiratorima, prema posljednjim podacima zdravstvenih vlasti.

Ukupan broj registrovanih slučajeva od početka epidemije u zemlji iznosi nešto više od 341.000, na 2,3 milona testiranih. Ukupan je preminulo 3.288 oboljelih od COVID-a 19.

Laboratorije Instituta za javno zdravlje, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog korona virusa u Crnoj Gori su od posljednjeg presjeka završile analize i Institutu dostavile rezultate za 789 uzorka na novi korona virus među kojima je ukupno registrovano 267 novopozitivnih, saopćeno je iz Instituta za javno zdravlje.

Najviše novozaraženih je u Podgorici – 104.

Od jučerašnjeg presjeka Institutu nije bilo prijavljenih smrtnih ishoda povezanih sa COVID-om 19.

Uzimajući u obzir sve novootkrivene slučajeve kao i broj oporavljenih ukupan broj trenutno aktivnih registrovanih slučajeva COVID-a 19 u Crnoj Gori iznosi nešto više od 9.200.

Imunolozi upozoravaju da manji broj novoregistrovanih slučajeva COVID-a 19 ne smije da se tumači kao signal da je vrijeme za opuštanje.

U bivšim jugoslovenskim zemljama od početka pandemije preminulo je više od 17.000 osoba zaražene korona virusom, prema podacima web stranice Worldometers.

Izvor: Agencije