Abazović: Ako Ðukanović prekrši Ustav, smijenit ćemo ga

Vraćanjem zakona na ponovno glasanje, Ðukanović je dao sebi žuti karton, rekao je potpredsjednik crnogorske vlade.

Potpredsjednik crnogorske vlade Dritan Abazović (EPA)

Potpredsjednik crnogorske vlade Dritan Abazović upozorio je danas predsjednika države Mila Ðukanovića da će, ako prekrši Ustav, biti smijenjen.

Abazović je povodom vraćanja seta zakona na ponovno izjašnjavanje parlamenta, među kojima je i izmijenjeni Zakon o slobodi vjeroispovijesti, rekao da je Ðukanović “dao sebi žuti karton”.

“Vraćanjem zakona na ponovno glasanje, Ðukanović je dao sebi žuti karton. Ako prekrši Ustav, smijenit ćemo ga”, napisao je Abazović na svom Twitteru.

Đukanović je, propitujući postojanje kvoruma za održavanje sjednice posljednje sjednice crnogorskog parlamenta vratio u subotu na ponovno odlučivanje sve zakone koje je donijela Skupština Crne Gore na sjednici 29. decembra, među kojima su i izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti, saopšteno je iz kabineta predsjednika.

Sukob sa SPC-om

Izmjene Zakona koje je usvojila nova crnogorska parlamentarna većina krajem decembra eliminisale su sve članove koji se tiču promjene statusa imovine koja prema novom prijedlogu ostaje u posjedu Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Ukoliko država želi da tu imovinu evidentira kao svoju, može da pokrene parnični sudski proces.

Novim izmjenama Zakona je ukinuta i odredba iz prethodnog, da se vjerska zajednica mora registrirati, što je također bila jedna od tačaka kojoj se SPC žestoko opirala.

Zakonom o slobodi vjeroispovijesti koji je 27. decembra 2019. izglasala tadašnja vlast Demokratske partije socijalista (DPS), predviđeno je bilo da vjerski objekti i zemljište koji su bili imovina Crne Gore do 1918. godine, a za koje ne postoje dokazi vjerskih zajednica o pravu svojine, prelaze u državnu svojinu. Tome se SPC oštro protivila i zbog toga organizirala višemjesečne litije.

Smjena Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića nakon 30 godina vlasti u Crnoj Gori dovodi se u izranu vezu sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti i otvorenim sukobom sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO