EU lideri u četvrtak o vakcinama za Zapadni Balkan

Zemlje Zapadnog Balkana teško su pogođene korona virusom, zbog čega su vlade tih država krenule u direktne pregovore s proizvođačima vakcina.

Nabavka vakcina za Zapadni Balkan bit će jedna od tema razgovora lidera Evropske unije (Armin Durgut/PIXSELL)

Nabavka vakcina za Zapadni Balkan bit će jedna od tema razgovora lidera Evropske unije na sastanku 21. januara, najavljeno je u Briselu.

”Trebali bismo razgovarati o saradnji s trećim zemljama u vezi s vakcinama, koje treba tretirati kao globalno javno dobro. Pogledat ćemo kako možemo pomoći našim partnerima u susjedstvu i šire”, poručio je predsjednik Evropskog vijaća Charles Michel, prenosi Tanjug.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen već ranije je ocijenila da će vakcinacija protiv COVID-19 spasiti živote i pozvala zemlje članice da se pripreme za početak vakcinacije svojih građana, kao i u susjedstvu EU-a.

Direktni pregovori s proizvođačima

“Mi brinemo i za naše susjedstvo. EU će koordinirati donacije vakcina iz zemlja članica, a koje će prevashodno imati cilj da zaštite zdravstvene radnike na Zapadnom Balkanu i u našem susjedstvu”, rekla je Von der Leyen.

Zemlje Zapadnog Balkana teško su pogođene korona virusom, zbog čega su vlade tih država krenule u direktne pregovore s proizvođačima vakcina.

Srbija je 24. decembra počela imunizaciju vakcinisanjem premijerke Ane Brnabić, koja je primila Pfizerovu dozu vakcine.

U tu zemlju su još stigle i prve količine ruske vakcine “Sputnjik V”, kao i kineski Sinofarm.

Vlasti Crne Gore pregovaraju s više kompanija, s onima koje imaju odobrenje za korištenje u Evropi te s proizvođačima iz Rusije i Kine.

Početak vakcinisanja je najavljen za kraj januara.

BiH ‘posljednja’ po nabavci vakcina

U Albaniji je taj proces već počeo, a zvaničnici ističu da su uspjeli nabaviti prvih pola miliona doza vakcina Pfizer direktnim pregovorima s ovom kompanijom, dok su istovremeno otvorena još četiri bilateralna kanala sa četiri države.

Sjeverna Makedonija je u pregovorima s Bugarskom, Poljskom, Austrijom i Grčkom.

Posljednje vakcine mogle bi doći u Bosnu i Hercegovinu, pošto se vlasti te zemlje još uvijek oslanjaju na međunarodni mehanizam COVAX, preko kojeg je Bosna i Hercegovina naručila 1,23 miliona doza vakcina.

Izvor: Al Jazeera i agencije