Zaev: Politički pregovori sa Bugarskom poslije izbora u toj zemlji

Uvijek je pred izbore neracionalno i nepažljivo da se pregovara o političkim temama.

Zaev je potvrdio da će uskoro poslanici u Sobranju Sjeverne Makedonije biti informirani o detaljima razmjene ideja i prijedloga sa Bugarskom za rješavanje spora (EPA)

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev najavio je da politički pregovori sa Bugarskom o rješavanju spora biti nastavljeni poslije izbora u toj zemlji i da će se do tada raditi na Akcijskom planu za Dogovor o prijateljstvu.

On je novinarima rekao da je “proces zvaničnih pregovora završen i da vjeruje da slijedi proces realizacije Akcijskog plana (o provođenju Dogovora o prijateljstvu i dobrosusjedstvu) i da će se odmah poslije izbora u Bugarskoj (april) odmah ući u pregovore na političkoj osnovi”, prenosi Beta.

“Uvijek je pred izbore neracionalno i nepažljivo da se pregovara o političkim temama. Ali možemo da radimo na Akcijskom planu, infrastrukturi, sportu, obrazovanju, informatičkom društvu, turizmu i drugim obavezama kako bi jačali prijateljstvo dvije zemlje”, rekao je Zaev, a prenijeli lokalni mediji.

Detalji razmjene ideja

Premijer Sjeverne Makedonije je potvrdio da će uskoro poslanici u Sobranju Sjeverne Makedonije biti informirani o detaljima razmjene ideja i prijedloga sa Bugarskom za rješavanje spora, zbog kojeg je Sofija blokirala početak pregovora Skoplja sa Evropskom unijom.

“Poslanici će na sjednici parlamentarnog Odbora za vanjsku politiku biti informirani o detaljima razmjene ideja među radnim grupama i ministrima vanjskih poslova Sjeverne Makedonije i Bugarske, za non paper, naše posljednje razmišljanje, ali i njihovu reakciju na naš Akcijski plan (prijedlog)”, rekao je on.

Zaev je rekao da će tačan datum te sjednice biti dogovoren u koordinaciji sa predsjednikom Odbora za vanjsku politiku, ali je novinare za sadržaj onoga o čemu će se razgovarati uputio na nadležne ministre.

Izvor: Agencije