Slučaj Radulović ohrabrio mnoge glumice u regiji da podijele svoja iskustva

Na Facebook stranici “Nisam tražila” objavljena su mnoga svjedočanstva glumica iz BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore o zlostavljanju i uznemiravanju.

Nakon ispovijesti glumice Milene Radulović o tome kako ju je silovao učitelj glume u Beogradu Miroslav Mika Aleksić, mnoge njene kolegice iz regije odlučile su da podijele svoja iskustva o seksualnom zlostavljanju i uznemiravanju koje su doživljavale tokom studija i karijere.

Na Facebook stranici “Nisam tražila”, na kojoj mogu anonimno napisati svoja iskustva, u samo 16 sati objavljeno je više od 25 svjedočanstava u kojima su žene i djevojke iz BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore opisale psihičko ili fizičko zlostavljanje koje su prošle tokom prijemnog ispita na akademijama, studiranja i poslovnih angažmana. Potaknute njihovim ispovijestima, također su se javile i žene iz drugih profesija navodeći svoja bolna iskustva.

“Profesor na Akademiji mi je stalno govorio da sam debela i kako bi potkrijepio tu tvrdnju, pljeskao me dlanom po…

Posted by Nisam tražila on Sunday, January 17, 2021

“Ova stranica posvećena je svim ženama koje su iskusile bilo kakav čin seksualnog uznemiravanja zbog toga što se bave javnim poslovima, a nisu još uvijek spremne da o tome govore u svoje ime”, stoji u opisu stranice “Nisam tražila” koja je otvorena u ponedjeljak.

“Na prijamnom ispitu za glumu, ja i još desetak djevojaka koje smo prošle u uži krug, sjedile smo samo u gaćicama i…

Posted by Nisam tražila on Sunday, January 17, 2021

Također, pozivaju se sve žene da anonimno podijele svoja iskustva kako bi skrenule pažnju na ono što su proživjele, ili još uvijek proživljavaju i tako promijenile atmosferu u društvu u kojem je bilo kakav oblik nasilja prema ženama prećutno odobrovan, podržavan i podstaknut predrasudom da je u tim profesijama takvo ponašanje prihvatljivo.

“Dozivio sam to da na Akademiji profesor dovede prijatelja koji nema veze sa akademijom i zajedno sa njim komentarise…

Posted by Nisam tražila on Monday, January 18, 2021

“Ako sam glumica, spisateljica, muzičarka, novinarka ili na bilo kakav drugi način javno eksponirana žena, ne znači da sam to tražila!”

U jednom danu više od 3.000 ljudi je počelo pratiti stanicu “Nisam tražila” a svjedočanstva o zlostavljanju nastavljaju se nizati čime se putem još jednog kanala otvara javna rasprava o nasilju nad ženama.

“Redatelj mi je otvoreno rekao da ću dobiti ulogu, ali samo ako ja isto tako učinim nešto lijepo za njega. Dok je to…

Posted by Nisam tražila on Sunday, January 17, 2021

Akademija u Sarajevu pozvala na prijave

Akademija scenskih umjetnosti Sarajevo (ASU) je potaknuta objavama pozvala sve one koji su iskusili uznemiravanje da to prijave u nadležne institucije ili menadžmentu ASU. U saopćenju se navodi kako je sarajevska akademija formirala prostor od povjerenja za sve studente, studentice i zaposlenike da prijave sva eventualna nedolična i nasilna ponašanja.

“U tom kontekstu, ASU se obavezuje da svako takvo ponašanje oštro sankcionira. Na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu nema tolerancije prema bilo kojoj vrsti zloupotrebe, zlostavljanja niti uznemiravanja. Nastavit ćemo sa poštivanjem digniteta svakog pojedinca, i etika će biti uvijek osnova našeg rada kao i do sada”, navodi se u saopćenju.

Sve slučajeve koji spadaju u opisane kategorije moguće je prijaviti u pravnu službu ASU na mail sekretar@asu.unsa.ba.

Oglasila se i bh. rediteljica Jasmila Žbanić koja je dala podršku kolegicama te ih pozvala da, ukoliko se odluče da se suprotstave “predatorima” idu pravnim putem ka nadležnom tužilaštvu podnoseći kaznenu prijavu protiv počinitelja.

“Već ovakvim načinom organizovanja uspjele ste pokrenuti važan proces – ne samo u našoj profesiji nego u cijelom društvu gdje se dešavaju isti obrasci uznemiravanja/zlostavljanja žena.”

Danas su na grupi “Nisam tražila” objavljeni anonimni iskazi seksualnog uznemiravanja/zlostavljanja na Akademiji…

Posted by Jasmila Zbanic on Monday, January 18, 2021

Podrška Radulović

Viši sud u Beogradu odredio je u ponedjeljak pritvor do 30 dana vlasniku škole glume u Beogradu Miroslavu Miki Aleksiću (68) osumnjičenom za ukupno 15 krivičnih djela, osam silovanja i sedam djela polno uznemiravanje.

Slučaj glumice Milene Radulović izazvao je ogromnu pažnju u regiji, a brojne osobe iz javnog života dale su joj podršku. Ona i četiri njene kolegice prijavile su Aleksića koji je nakon toga uhapšen. Poslije toga isplivali su brojni detalji o njegovom odnosu prema učenicima, a javile su se i druge djevojke koje su pohađale njegovu školu, navodeći svoja iskustva.

Aleksić je osumnjičen da je od 2012. do 2020. godine, u prostorijama te škole seksualno napastvovao pet svojih učenica, od kojih su dvije za vrijeme izvršenja krivičnog djela bile maloljetne. On je negirao  optužbe za silovanje i zlostavljanje za koje su ga optužile glumica Milena Radulović i druge učenice.

MUP Srbije je naveo da, pošto se sumnja da ima još osoba koje je osumnjičeni seksualno napastvovao, one to mogu prijaviti u prostorijama Policijske uprave za grad Beograd.

Izvor: Al Jazeera i agencije