Migranti se smrzavaju u šumama oko Velike Kladuše

Migranti su prisiljeni kupati se i prati rublje u potocima, a kako bi dobili vodu, tope snijeg.

Migranti u okolini Velike Kladuše borave u surovim i neljudskim uslovima (Armin Durgut/PIXSELL)

U surovim i neljudskim uslovima, po zimi, snijegu i temperaturama nižim od minus deset stepeni, u šumama na lokalitetu Mikanovac, oko tri kilometra od Velike Kladuše, boravi pedesetak migranata iz Pakistana, Afganistana i Bangladeša.

U proteklu subotu njima su aktivisti Udruženja za bolji Sanski Most odnijeli značajnu količinu humanitarne pomoći u hrani, odjeći, obući i higijenskim potrepštinama, koja je nabavljena zahvaljujući donacijama, prenosi Tanjug.

“Ova slika vrijeđa ljudski razum i nepojmljivo je da u današnje vrijeme ljudi mogu boraviti u ovakvim uslovima i po ovakvoj hladnoći. Neki od njih su promrzli i jako bolesni, a nema im ko pomoći”, rekao je Ermin Karić, predstavnik udruženja i organizator humanitarne pomoći, pišu Nezavisne.

Veliki broj divljih kampova

Migranti spavaju u šatorima i improvizovanim skloništima od najlona, lože vatre i tako se pokušavaju zagrijati.

Pošto su bez tekuće vode, migranti su prisiljeni kupati se i prati rublje u potocima, a kako bi dobili vodu, tope snijeg.

Fotoreporter hrvatske agencije Pixsell Armin Durgut, koji je posjetio migrante, tvrdi da ih većina ne želi ostati tu, jer „takav život nije dostojan čovjeka“, piše Klix.ba.

Na području USK-a ima više od 1.500 migranata koji su bez riješenog smještaja, tvrdi policija (Armin Durgut/PIXSELL)

Na području Velike Kladuše proteklih mjeseci formiran je veliki broj divljih kampova u šumskim i nepristupačnim terenima i oni su bili polazna tačka za migrante koji su pokušavali da pređu granicu s Hrvatskom i potom se upute u ostale zemlje Evropske unije.

Međutim, zbog zime i hladnoće, najveći dio tih improvizovanih naselja migranti su napustili i potražili sigurnija skloništa.

Nemaju kuda

Stanovnici divljeg kampa na Mikanovcu kažu kako u ovom trenutku nemaju kuda, jer je granica s Hrvatskom dobro čuvana i u zimskim uslovima ju je veoma teško ilegalno preći, dok su kapaciteti svih prihvatnih centara popunjeni.

Tako se u centru “Miral” u Velikoj Kladuši sada nalazi oko 1.200 migranata iako su kapaciteti kampa mnogo manji.

Migranti u okolini Velike Kladuše borave u surovim i neljudskim uslovima (Armin Durgut/PIXSELL)

Kada je riječ o kampu Lipa, nadomak Bihaća, svi migranti smješteni su u šatore koje su podigli pripadnici Oružanih snaga BiH i uslovi za njihov boravak su također teški, ali koliko-toliko prihvatljivi.

Sekretar Crvenog krsta Bihaća Selam Midžić izjavio je da se šatori griju toplotnim topovima, a da su migrantima osigurana dva obroka dnevno.

Prema procjenama policije, na području Unsko-sanskog kantona ima više od 1.500 migranata koji su bez riješenog smještaja i trenutno se nalaze u napuštenim ili devastiranim objektima i drugim improvizovanim smještajima.

Izvor: Agencije