Jović: BiH je drugačija od drugih zemalja, ali iznimnost je normalna

Bosna i Hercegovina je dosta različita od drugih zemalja, ali su i mnoge druge zemlje posebne te je svaka država koja želi izgraditi identitet specifična, kaže profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

Dejan Jović tvrdi da se često koristi pojam kako je BiH poseban slučaj čak i kad se to radi dobronamjerno (Fena)
Dejan Jović tvrdi da se često koristi pojam kako je BiH poseban slučaj čak i kad se to radi dobronamjerno (Fena)

Profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu Dejan Jović smatra da se “iznimnost“ Bosne i Hercegovine koristi da bi se na neki način opravdalo zašto se na Bosnu i Hercegovinu ne mogu primjenjivati ista pravila i modeli upravljanja koji postoje u manje složenim zemljama i “navodno“ manje podijeljenim državama.

To je kazao na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99“ koja je u nedjelju održana u Sarajevu u online formatu o temi “Je li Bosna i Hercegovina iznimka – i ako jest, što su posljedice?“, prenosi Fena.

Slabe veze Zagreba i Sarajeva

Jović tvrdi da se često koristi pojam kako je Bosna i Hercegovina poseban slučaj čak i kad se to radi dobronamjerno, kao u slučajevima kada se ističe da Bosna i Hercegovina treba što prije pristupiti Evropskoj uniji.

Smatra da je Bosna i Hercegovina dosta različita od drugih zemalja, ali da su i mnoge druge zemlje posebne i da je svaka država koja želi izgraditi identitet specifična.

Iznimnost je normalana, naglasio je te dodao da to ne bi trebalo biti razlog za isključivanje ili posebno tretiranje pojedinih zemlja.

“Hoće li Bosna i Hercegovina izaći iz ‘statusa quo’ ne zavisi samo do građana, već i od stavova međunarodne zajednice, od kojih zavisi i ‘predaja’ suvereniteta u ruke građana Bosne i Hercegovine“, poručio je profesor.

Također smatra da između Sarajeva i Zagreba nije uspostavljen dijalog te da su veze slabije nego što bi trebale biti.

‘Da BiH konačno bude i bosanska’

Predsjednik Asocijacije “Krug 99” Adil Kulenović smatra da je teško govoriti o Bosni i Hercegovini bez emotivnog patosa, posebno onih koji su preživjeli opsadu i razaranje Sarajeva, genocid i udruženi zločinački pothvat, koji se danas pokušava pretvoriti u pravedan čin.

“Međutim, ‘status quo’ je vrijeme bez trajanja i blokade državnog razvitka i hedonizam susjednih država se mora nekada završiti. Ne tražimo ništa više od onoga ‘ZAVNOBIH-skog’, da Bosna i Hercegovina nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, već da konačno bude i bosanska“, zaključio je Kulenović.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO