Promjena rezultata na izborima u Mostaru, Čović traži ostavku CIK-a

Nakon prebrojavanja listića s više biračkih mjesta na lokalnim izborima, SDA je izgubila jedan mandat koji je pripisan Bh. bloku.

Gradsko vijeće Mostara broji 35 vijećnika, a nijedan narod ne može imati više od 15 vijećnika (EPA)
Gradsko vijeće Mostara broji 35 vijećnika, a nijedan narod ne može imati više od 15 vijećnika (EPA)

Nakon prebrojavanja listića s više biračkih mjesta na lokalnim izborima u Mostaru Stranka demokratske akcije (SDA) izgubila je jedan mandat koji je pripisan Bh. bloku, dok je predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ) Dragan Čović zbog brojnih propusta i sumnji na manipulaciju zatražio ostavku cijele Centralne izborne komisije BiH.

Prva mostarska partija (PMP), koja je partner Bh. bloku kojega čine Socijaldemokratska partija BiH (SDP) i Naša stranka, dobila je jedan vijećnički mandat u gradskom izbornom području Stari grad nakon što su ponovno prebrojani listići s osam biračkih mjesta. Tamo su utvrđene nepravilnosti pa su glasovi nakon zatvaranja biračkih mjesta, umjesto PMP-u i Bh. bloku, upisivani koaliciji koju je predvodila SDA.

Nakon što su ponovno prebrojani listići, SDA koalicija sada ima 11 vijećnika u Gradskome vijeću, a opoziciona grupacija Bh. blok s PMP-om ima sedam.

HDZ BiH je razmjerni pobjednik izbora, s 13 osvojenih mandata. Hrvatska republikanska stranka, prema novim objavljenim rezultatima, osvojila je tri, a izborni prag prošla je još jedino srpska lista ‘Ostajte ovdje’, s jednim vijećnikom.

Gradsko vijeće Mostara broji 35 vijećnika, a nijedan narod ne može imati više od 15 vijećnika. Gradonačelnik se bira posredno kroz Gradsko vijeće.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u izjavi za medije rekao je kako će novi prvi čovjek grada na Neretvi biti njihov kandidat Mario Kordić, koji je pojedinačno osvojio najveći broj glasova na lokalnim izborima održanim 20. decmebra.

Poziv na ostavku

On je pozvao CIK da podnese ostavke optuživši ih da nisu spriječili izborni inženjering.

Prema njegovim riječima, skandalozno je da se 25 dana nakon izbora još uvijek broje listići i utvrđuju rezultati glasovanja.

Istragu oko manipulacija s prijavama fiktivnih birača provodi i tužiteljstvo hercegovačko-neretvanskog kantona.

CIK BiH ima rok do 20. januara objaviti konačne službene rezultate lokalnih izbora za Mostar koji su prvi put održani nakon 12 godina.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO