Predstavljen plan vakcinacije u Federaciji BiH

Cjepiva protiv COVID-19 će biti besplatna i dobrovoljna za sve građane.

Federacija BIH spremna je i za primjenu vakcina i nabavku dodatnih, rečeno je (EPA)
Federacija BIH spremna je i za primjenu vakcina i nabavku dodatnih, rečeno je (EPA)

Cjepiva protiv COVID-19 će biti besplatna i dobrovoljna za sve građane, a provođenje samog cijepljenja bazirat će se na principima jednakosti, pravičnosti i solidarnosti prema najugroženijima, rečeno je prilikom predstavljanja plana cijepljenja protiv COVID-19 u Federaciji Bosne i Hercegovine, entitetu u Bosni i Hercegovini.

Medijima u petak su se obratili predstavnici Zavoda za javno zdravstvo FBiH i Federalnog ministarstva zdravstva.

Vlada Federacije BiH je plan cijepljenja prihvatila na 251. sjednici održanoj 14. januara 2021. godine.

Pomoćnik ministra zdravstva Goran Čerkez podsjetio je na aktivnosti u vezi s borbom protiv COVID-19, od početka prošle godine te mjerama kojima se širenje zaraze uspjelo staviti pod kontrolu, a među njima su lockdown, obaveza nošenja maski, ograničenje kretanja i mnoge druge.

Naveo je kako za ovu godinu imaju spremno 12 miliona KM (šest miliona eura), kao i dodatna dva miliona (million eura), ukoliko država i Agencija za javne nabavke omoguće direktnu nabavku.

”Imamo osigurana sredstva za ovu godinu za vakcine“, rekao je Čerkez koji je dodao kako je BiH uplatila sva potrebna sredstva i želi se što prije krenuti s vakcinacijom.

Poručio je kako je Federacija BIHspremna i za primjenu vakcina i nabavku dodatnih.

Mogućnost nabavke drugih vakcina

“To bi značilo, 800.000 je uplaćeno vakcina za COVAX, za 400.000 stanovnika, 800.0000 se također očekuje kroz mehanizam EU-a, opet za 400.000 stanovnika i ova sredstva koja imaju sigurno da će moći biti i za puno više stanovnika ukoliko se opredijelimo i za neke druge vakcine koje će do konca januara biti registrirane“, rekao je Čerkez te tom prilikom izdvojio AstraZenecu.

Što se tiče prioritetnih skpuina, to su u prvom redu zdravstveni djelatnici i drugo zdravstveno osoblje, zatim štićenici socijalnih ustanova za starije osobe, odnosno osobe preko 65 godina te djelatnici koji rade u tim ustanovama, potom osobe s hroničnim bolestima te osobe koje su zaposlene u nekim značajnijim javnim službama“, rekao je Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine Davor Pehar.

Istovremeno, bit će izvršena edukacija edukatora tih operativnih timova o transportu, rukovanju cjepivom, načina na koji će ti timovi izvještavati o potrošnji mogućim neželjenim reakcijama…

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO