Pala Vlada Tuzlanskog kantona

Novi predsjednik Skupštine je Slađan Ilić, zastupnik Socijaldemokratske partije.

Premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović (Fena)

Premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović dao je neopozivu ostavku na tu poziciju na današnjoj hitnoj sjednici Skupštine TK, javila je Fena, čime je najveća bošnjačka stranka SDA izgubila vlast u tom kantonu.

Novi predsjednik Skupštine je Slađan Ilić, zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP), a za njegove zamjenice izabrane su zastupnice Vedrana Petrović iz SDP-a i Lejla Vuković iz Saveza za bolju budućnost (SBB).

“Pošto je formirana nova skupštinska većina od 18 zastupnika ja kao premijer TK želim se zahvaliti zastupnicima koji su surađivali s Vladom TK i koji su konstruktivno djelovali za ovaj kanton. Nijedna vlada ne treba da blokira finansijske tokove, odlučio sam da časno sa ministrima podnesem ostavku i dozvolim novoj većini da formira novu vladu”, rekao je Tulumović novinarima.

Ostavka čelnika skupštine

Predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Žarko Vujović također je ranije danas podnio neopozivu ostavku na tu funkciju, a ostavku je dao i njegov zamjenik Boris Krešić.

“Smatram da u ovom trenutku nova skupštinska većina koju čini 18 zastupnika treba da preuzme odgovornost u narednom period”, rekao je Vujović.

Skupštinsku većinu u Tuzlanskom kantonu koju je predvodila Stranka demokratske akcije (SDA) zamijenit će nova većina koju čine 18 zastupnika SDP-a, PDA, Naše stranke i SBB-a.

Nova Vlada TK neće biti imenovana danas, a ministarstvima će rukovoditi sekretari ministarstava.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada