Na Zlatiboru otvorena najduža panoramska gondola na svijetu

Gradnja gondole duge devet kilometara počela je 2016. godine i koštala je 13 miliona eura. 

Maksimalan kapacitet gondole je 90 kabina i 1.000 putnika na sat Foto: Tanjug/Rade Prelić

Na Zlatiboru je danas svečano otvorena najduža panoramska gondola na svijetu, Gold gondola, koja se prostire trasom dugom devet kilometara i povezuje centar Zlatibora sa planinskim vrhom Tornik.

Gradnja gondole počela je 2016. i koštala je 13 miliona eura. Izgradnju gondole u potpunosti je iz svog budžeta finansirala opština Čajetina, prenosi Beta.

Vožnja u jednom pravcu, od polazišta na Obudojevici, preko međustanice kraj Ribničkog jezera, do krajnje stanice na Torniku, na visini od 1.496 metara, traje 25 minuta, a u 55 kabina može da preveze 600 putnika na sat.

Maksimalan kapacitet gondole je 90 kabina i 1.000 putnika na sat.

Svečanosti povodom puštanja u rad gondole prisustvovao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsjednik opštine Čajetina Milan Stamatović zahvalio je svima koji su pomogli u izgradnji gondole, što je jedno od najvećih ulaganja u turizmu u Srbiji.

On je ukazao da je bilo dosta birokratskih procedura koje su ometale i usporavale tu investiciju koja je od državnog interesa.

Turizam visoke kategorije

Stamatović je najavio nove investicije na Zlatiboru koje će unaprijediti turizam na toj planini.

Kako je ranije najavljeno, na međustanici kod Ribničkog jezera planira se razvoj projekta “Novi Zlatibor” za turizam visoke kategorije, na više od 200 hektara zemljišta.

Očekivanja su da se investicija u gondolu vrati kroz deset godina, kada se očekuje da Zlatibor postane najposjećenija turistička destinacija u Srbiji i regionu sa 10 miliona noćenja godišnje i oko milion posjetilaca.

Cijena povratne karte za vožnju gondolom za odrasle do Tornika iznosi 8.5 eura, dječija karta košta približno pet eura, a djeca do šest godina imaju pravo na besplatnu vožnju u pratnji bar jedne odrasle osobe.

Prije zlatiborske gondole najduža svjetska gondola bila je “TianmenShan Cable Car” gondola (7,4 kilometara), koja se nalazi u sklopu Nacionalnog parka Zhangjiasie u Kini, u okviru kojeg je snimljen kultni film “Avatar” nagrađen Oscarom.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada