Video: Sukob policije i učesnika Vevčanskog karnevala

Do sukoba, u kojem su intervenirale i specijalne jedinice, došlo je u centralnom dijelu makedonskog grada.

Uprkos mjerama protiv širenja korona virusa (COVID-19) kojima se zabranjuje masovno okupljanje, tradicionalni Vevčanski karneval održan je u srijedu u Vevčanima, na sjeveru Sjeverne Makedonije.

Tokom karnevala došlo je do sukoba učesnika i snaga sigurnosti, nakon što su se odbili razići na poziv policije, prenosi Anadolija.

Do sukoba, u kojem su intervenirale i specijalne jedinice, došlo je u centralnom dijelu Vevčana, gdje se učesnici karnevala okupljaju kako bi pokazali svoje maske, gdje se, kao i prethodnih godina, održava marš.

Počinje defileom maski

Iako je općina Vevčani, kao glavni organizator Vevčanskog karnevala, otkazala koncerte i pozvala na poštivanje mjera kako bi se spriječilo širenje korona virusa, navedeno je da općina “nema pravo intervenirati i odgoditi praznik“.

Iz Udruženja Gornja Mahala naveli su da će se karneval održati, ali neće biti kućnih posjeta i drugih okupljanja.

Obično se ova manifestacija kroz razne maske i personifikacije odvija od 10. do 14. januara.

U dva od pet planiranih dana organizatori pripremaju muzički program, a dan prije kraja karnevala ulicama Vevčana paradiraju skupine maskiranih.

Karneval svake godine počinje defileom maski, kojima učesnici prenose svoje poruke i kritike onoga što se događalo tokom prethodne godine.

Ovaj put na kritičan i satiričan način učesnici karnevala su maskama na simboličan način predstavili promjenu imena Makedonije, put zemlje u NATO i Evropsku uniju, ali nisu izostale ni maske koje su predstavljale državne funkcionere, kao i ličnosti iz različitih sfera života.

Otkazana je većina drugih aktivnosti na ovom događaju, a u međuvremenu nije poznato hoće li u četvrtak događaj završiti kao i obično paljenjem maski, ili će ta aktivnost biti otkazana zbog pandemije.

Kritike prethodne godine

Vlada je apelirala da se ove godine ne održi karneval u Vevčanima, zbog mjera koje su snazi.

Vevčanski karneval smatra se jednom od najvećih jedinstvenih i kulturnih zanimljivosti u zemlji, s tradicijom dugom 1.400 godina.

Ovaj karneval, kroz razne maske i personifikacije, prenosi poruke o događajima koji su se dogodili prethodne godine u zemlji, regiji i svijetu, zbog čega daje svojevrsne kritike.

Općina Vevčani i Vevčanski karneval članovi su Udruženja svjetskih karnevalskih gradova (FEEC).

Izvor: Agencije