Vučić: Pisao sam Xiju, očekujem kineske vakcine i popust za njih

Predsjedik Srbije je rekao da je kineska vakcina “izuzetno kvalitetna”, ali da je vjerovatno i najskuplja, zbog čega je tražio popust od kineskog kolege.

Srbija će uskoro krenuti u nabavku AstraZeneca vakcine, Modernine vakcine, ali i ostalih koje se proizvode, rekao je predsjednik Aleksandar Vučić (EPA)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će ta zemlja u narednih sedam do osam dana završiti pregovore i oko nabavke kineske vakcine protiv COVID-a 19, nakon što su u Srbiju stigle prve količine Pfizoerove i Sputnjik V vakcine.

Vučić je za komercijalnu televiziju Happy rekao da je kineska vakcina “izuzetno kvalitetna”, ali da je vjerovatno i najskuplja, prenosi Tanjug.

On je rekao da je pisao i kineskom predsjedniku Xi Jinpingu, gdje je naveo da je Srbija zainteresovana za njihovu vakcinu, ali i da je zamolio za popust cijene.

Na pitanje kako je Srbija uspjela da nabavi Pfizerovu vakcinu među prvima, dok mnoge evropske zemlje to nisu, Vučić je odgovorio da je Srbija nabavila vakcinu jer je platila.

“Hvala i Amerikancima što su odlučili da nam prodaju vakcinu. Niko u regionu, osim male količine koju je dobila Albanija, nije dobio vakcinu sem Srbije. Mi smo je platili, da je nismo platili, ne bismo je ni imali”, rekao je Vučić.

Za Srbiju vakcine svih proizvođača

Istakao je da se Srbija u borbi protiv COVID-a 19 “oslanjala na sebe i sopstvene snage” i da je državni vrh te zemlje “predosećao” da će vakcine u okviru evropskog COVAX plana stići kasno.

“Imamo poverenje u EU i komesara Olivera Varhelyija, ali znali smo da ćemo na vakcine čekati malo duže. Neće ih biti ni u januaru, a videćemo kasnije”, naveo je Vučić.

Izrazio je nadu da će Srbija uskoro krenuti u nabavku AstraZeneca vakcine, Modernine vakcine, ali i ostalih koje se proizvode. “Sve su odlične vakcine. Mi smo jedna od retkih zemalja koja je omogućila pravo na izbor svojim građanima”, rekao je Vučić, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije