Protest zbog privatizacije Apoteka Beograd

Predstavnici inicijative ‘Zaustavimo privatizaciju Apoteka Beograd’ predali su danas Skupštini grada pismo protiv privatizacije te ustanove.

Kako se ističe, to nije samo problem Beograda, jer su na udaru apoteke od Subotice do Leskovca (Arhiva)

Predstavnici inicijative “Zaustavimo privatizaciju Apoteka Beograd” predali su danas Skupštini grada pismo protiv privatizacije te ustanove, koja je došla na red u sklopu masovne rasprodaje gradske imovine, poslije Sava Centra i Beograđanke, saopštila je danas ta nevladina organizacija, prenosi FoNet.

Gradske vlasti, bez stida i obraza, nastavljaju sa najavljenom privatizacijom Apoteke usred najveće epidemije u posljednjih 100 godina, u trenutku u kome zdravstveni radnici širom zemlje upozoravaju na prenapregnutost i iscrpljenost zdravstvenog sistema, ukazuje se u saopštenju.

Gubitak važne institucije javnog zdravlja

Kako se ističe, to nije samo problem Beograda, jer su na udaru apoteke od Subotice, gdje je od 19 od 20 gradskih apoteka već predato na upravljanje privatniku, do Leskovca, u kome su radnice Apotekarske ustanove nedavno proglašene tehnološkim viškom, čime taj grad gubi i posljednju državnu i dežurnu apoteku.

Privatizacija Apoteka Beograd završiće se kao i sve druge nesretne privatizacione epizode u Srbiji – otpuštanjem radnika, pogoršanjem uslova rada i gubitkom važne institucije javnog zdravlja Beogradu, što će dovesti do ugrožavanja prava na zdravstvenu zaštitu i opšteg rasta cijene lijekova, čime će naročito biti pogođeni najsiromašniji stanovnici, upozorava Inicijativa.

Izvor: Agencije