Rama: Albanija će donirati vakcine Kosovu

Albanija neće okrenuti leđa Kosovu, poručio je premijer Albanije.

Rama: Ovo je najbolji mogući početak godine (EPA)

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da je osigurano 500.000 doza Pfizer vakcine protiv korona virusa, te da će određenu količinu donirati Kosovu.

Rama je u videoporuci izjavio da će prve doze vakcine, ukupno 10.750, u Albaniju stići “početkom treće sedmice januara”, a da će ostale doze biti isporučene tokom februara, prenosi Beta, pozivajući se na Radio Slobodna Evropa.

“Ovo je najbolji mogući početak godine”, rekao je Rama.

On je kritikovao Evropsku uniju koja je, kako je rekao, ostavila po strani zemlje Zapadnog Balkana kada je u pitanju snabdijevanje vakcinama protiv korona virusa i napomenuo da Albanija “neće okrenuti leđa Kosovu”.

Donirat će ‘određenu količinu’

“Doniraćemo određenu količinu Kosovu kako bi bili vakcinisani zdravstveni radnici u bolnicama u Prištini, kako bi heroji na Kosovu mogli započeti vakcinaciju istovremeno sa našim herojima”, poručio je premijer Albanije.

Naveo je i da je od zvaničnika Ministarstva zdravlja u Albaniji zatražio da kontaktiraju svoje kolege na Kosovu.

Kosovo planira osigurati vakcinu preko Covax programa na koji se prijavilo 7. decembra. Riječ je o programu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koji ima cilj dopremanja vakcina siromašnijim zemljama.

Kosovo za sada nije potvrdilo da li se vode pregovori i direktno sa Pfizerom o snabdijevanju vakcine, navodeći da su razgovori povjerljivi.

Izvor: Agencije