Otvoren plinovod Balkanski tok kroz Srbiju

Plinovod je dug 930 kilometara sa kapacitetom od 31,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Magistralni plinovod “Balkanski tok” u Srbiji, kojim se doprema ruski plin preko Turske i Bugarske, zvanično je pušten u rad jutros u Gospođincima, kod Žablja.

“Ovo je od presudnog značaja za dalji razvoj Srbije. Ovo je za nas od ogromnog značaja, za industriju i napredak srpske privrede i za sve stanovnike naše zemlje”, kazao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na zvaničnom otvaranju plinovoda i zahvalio svima koji su radili na projektu, prenosi Tanjug.

Vučić je kazao i da je Srbija ovim plinovodom osigurala energetsku stabilnost i bezbjednost, te da se plin preko tog plinovoda nabavlja po cijeni do 155 dolara, sa mnogo nižim troškovima transporta.

“Ovim gasom obezbeđujemo energetsku sigurnost i dobijamo mogućnost da privučemo dodatne investitore”, rekao je i najavio da će gas biti doveden u još mnoge opštine.

On je objasnio da će preko plinovoda kroz Srbiju plin ići ka Mađarskoj i Bosni i Hercegovini, a da postoji mogućnost da ide i ka drugim zemljama u regionu, navodi agencija Anadolija.

Projekt Gazproma i Botasa

Dužina magistralnog plinovoda u Srbiji je 403 kilometra, koji ulazi u Srbiju kod Zaječara i izlazi od Zaječara do Horgoša.

Balkanski tok dio je plinovoda “Turski tok”, projekta ruskog Gazproma i turskog Botasa, koji bi trebao osigurati stabilno snabdijevanje gasom Turske, južne i jugoistočne Evrope.

Plinovod je dug 930 kilometara sa kapacitetom od 31,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Prvi krak prolazi kroz Tursku, dok drugi krak ide ka Bugarskoj, Srbiji i Mađarskoj.

Srbija i Bugarska taj dio plinovoda nazivaju “Balkanski tok”.

Kapacitet svakog kraka je 15,75 milijardi kubnih metara gasa.

Ta količina energije dovoljna je da zadovolji potrebe 15 miliona srednjih domaćinstava.

Otvaranju su prisustvovali direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko, ministar građevinarstva Tomislav Momirović, bivši ministar energetike Aleksandar Antić i vojvođanski premijer Igor Mirović, kao i predsjednik kompanije “Energotehnika Južna Bačka” Dragoljub Zbiljić.

Izvor: Agencije