U cijeloj BiH Dan žalosti zbog tragedije u Posušju

U novogodišnjoj noći se mjestu Tribistovo, između Pošusja i Blidinja, osam mladih osoba ugušilo plinom.

Tragedija se dogodila dok su mladi iz mjesta Rakitna i Posušja čekali Novu godinu (Al Jazeera)

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na 41. vanrednoj telefonskoj sjednici donijelo je Odluku o proglašenju 2. januara 2021. godine Danom žalosti u Bosni i Hercegovini, zbog tragične pogibije osmero mladih iz Općine Posušje od posljedica gušenja plinom.

Ova odluka je jednoglasno usvojena, prenosi Anadolija.

Dan žalosti se obilježava obveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama institucija BiH.

Medijske kuće na teritoriju Bosne i Hercegovine, kao i organizatori kulturno-umjetničkih i sportskih manifestacija na teritoriju Bosne i Hercegovine, dužni su prilagođavati programske sadržaje danu žalosti u Bosni i Hercegovini.

Vlasti Zapadnohercegovačkog kantona proglasile su trodnevnu žalost,

Tragedija kod Posušja

U mjestu Tribistovo, između Pošusja i Blidinja, osam mladih se u novogodišnjoj noći ugušilo plinom.

Tragedija se dogodila dok su mladi, četiri mladića i četiri djevojke u dobi od 18 do 20 godina, iz mjesta Rakitna i Posušja čekali Novu godinu.

S njima su vršnjaci i rodbina komunicirali sve do 4 sata ujutro, a nakon što su se prestali javljati na telefonske pozive i poruke komšija je provalio u objekt i zatekao osam nepomičnih tijela.

Policija i hitna služba brzo su stigli na lice mjesta, no mogli su samo konstatirati njihovu smrt.

Policijski službenici zajedno s dežurnim tužiocem Zapadnohercegovačkog kantona obavili su uviđaj i druge istražne radnje.

Njihova tijela prebačena su u Mostar gdje će se provesti obdukcija.

Izvor: Agencije