U Hrvatsku stigle četiri ponude za nabavku borbenih aviona

Vlada je 2019. godine poništila ranije dogovorenu nabavku 12 aviona F-16 Barak od Izraela (EPA)

Vlada Hrvatske saopćila je da su za nabavku borbenih aviona u Ministarstvo obrane primljene ponude Švedske, Sjedinjenih Američkih Država, Izraela i Francuske.

“Time se završila faza dostave ponuda i započeo proces evaluacije, koji će trajati do kraja 2020. godine”, navodi se u saopćenju Vlade, prenosi Beta.

Dodaje se da će postupak biti vođen stručno, s jasno utvrđenim kriterijima i bit će detaljno ispitan svaki segment, kako bi krajnji izbor bio najbolji za Hrvatsku.

“To su vrlo kvalitetne ponude, na tragu onoga što smo zacrtali kao ciljeve, da to budu avioni četvrte generacije, da budu kompatibilni sa standardima NATO-a i da su to zapadne tehnologije”, rekao je novinarima u Zagrebu šef kabineta predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić.

Novi i polovni avioni

Dodao je da su dvije ponude za nove, a dvije za polovne avione.

Načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske, admiral Robert Hranj, precizirao je da je Švedska ponudila nove avione Gripen C/D model, SAD nove F-16 blok 70, Izrael polovni model F-16, blok 30, a Francuska polovni model aviona Rafale.

Ministar obrane Mario Banožić izjavio je u srijedu da će Hrvatska nabaviti 12 vojnih aviona.

Vlada je početkom 2019. godine poništila ranije dogovorenu nabavku 12 aviona F-16 Barak od Izraela, jer Izraelci tada nisu dobili dopuštenje SAD-a za njihovu isporuku.

Izvor: Agencije


Povezane

Prije osam godina Hrvatska je postala članica NATO-a. Njezina vojska od tada je profesionalnija, a vojnici učestvuju u mirovnim misijama od Afganistana do Kosova. No, zemlja još nije dostigla sve standarde Saveza. Izdvajanja za odbranu su ispod traženih dva posto BDP-a, a novca nema ni za modernizaciju zrakoplovstva.

Published On 04 Apr 2017

Hrvatska je službeno van snage stavila odluku o nabavi 12 izraelskih borbenih aviona F16 Barak. Gotovo završen posao, vrijedan 390 milion aeura, nisu odobrile Sjedinjene Američke Države. Hrvatski ministar odbrane najavio je kako je sada izvjesno da će se ići u direktnu nagodbu s novim prodačem – izrazio je želju da Hrvatska kupi nove, američke avione […]

Published On 14 Jan 2019
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO