Hoti: SAD od Kosova tražio uključenje u ‘mini Schengen’

Avdullah Hoti očekuje da se cijela regija što prije integrira u Evropsku uniju i da bude jedna ekonomska i politička zona (Anadolija)

Premijer Kosova Avdullah Hoti izjavio je u srijedu da je sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa sa Srbijom korak ka postizanju sveobuhvatnog konačnog sporazuma sa Srbijom.

Na konferenciji za novinare, nakon sastanka Vlade Kosova u Prištini, kazao je da sporazum iz Washingtona u ekonomskom smislu, identificira projekte i finansiranje milijardi za njihovu realizaciju, dok u političkom smislu sporazum označava još jedan korak u izgradnji diplomatskog identiteta države Kosovo, uz priznanje Izraela.

Premijer je rekao da je od Kosova traženo da se pridruži “mini Schengenu” na Zapadnom Balkanu, prenosi Anadolija.

“Što se tiče ‘mini Schengena’, znate moj stav. Čak i kada su nam to postavili u Washingtonu, bio sam protiv toga, ali me je Bijela kuća zamolila da to prihvatim i učinim Kosovo dijelom ove inicijative. Sada ćemo raditi zajedno s relevantnim ministrima kako bi se pridružili ovoj regionalnoj inicijativi. Postarat ćemo se da ni u jednom trenutku ne budu narušeni državni interesi Republike Kosovo”, kazao je Hoti.

Nema razmjene teritorija

U vezi tačke Vašingtonskog sporazuma koja se odnosi na jezero Gazivode, Hoti je rekao da će energetsko odjeljenje uraditi studiju izvodljivosti na osnovu koje će biti poznato kako će se ta voda koristiti.

Dodao je da je sa stola uklonjena razmjena teritorija te da neće biti tačke koja utječe na suverenitet Kosova.

“Neka niko ne sumnja da će biti pokrenuta neka tačka koja u suštini utječe na suverenitet i integritet države Kosovo u cjelini. Ali, naravno, moramo razgovarati o ekonomskoj saradnji, nestalima, zajedničkim projektima, efektima rata i svemu ostalom što trebamo riješiti u konačnom sporazumu”, kazao je Hoti.

Također je rekao da Kosovo sa Srbijom ima potpisani sporazum o zajednici opština sa srpskom većinom te da je to državna obaveza i da će se razmotriti kako se može napredovati u njegovoj realizaciji.

Što se tiče ekonomske saradnje, Hoti je kazao da očekuje da se cijela regija što prije integrira u Evropsku uniju “i da bude jedna ekonomska i politička zona”.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO