Više od 200 novozaraženih u Hrvatskoj i BiH, situacija povoljnija u Srbiji

Stručnjaci apeluju da se nastavi sa poštivanjem epidemioloških mjera (EPA)

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno je 117 novih slučajeva zaraze korona virusom, a tri osobe su umrle, objavio je u ponedjeljak Nacionalni stožer civilne zaštite, prenosi agencija Hina.

„U posljednja 24 sata zabilježeno je 117 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2.614. Među njima je 307 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 19 pacijenata“, navodi se u saopćenju.

Dodaju iz Nacionalnog stožera kako su tri osobe preminule u navedenom periodu.

Ukupno 201 preminula osoba

Od 25. februara 2020. godine, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježena 12.081 osoba zaražena novim korona virusom.

Od tog broja je 201 osoba preminula, a 9.266 se oporavilo.

U samoizolaciji je trenutno 8.819 osoba, navodi Hina i dodaje kako su do danas ukupno testirane 193.153 osobe, od toga 1.793 u protekla 24 sata.

U BiH preminulo devet osoba

U Bosni i Hercegovini od korona virusa je preminulo devet osoba, a 99 je novozaraženih. U Federaciji BiH 61 osoba je pozitivna, a sedam je umrlih. U istom periodu, oporavak je zabilježen kod 43 pacijenta. U bh. entitetu Republika Srpska zabilježeno je 38 novozaraženih, i dva smrtna slučaja.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, objavljenim u ponedjeljak, u posljednja 24 sata potvrđeno je deset novih slučajeva zaraze korona virusom, prenosi Anadolija.

To je ujedno i najmanji broj novozaraženih u glavnom gradu BiH otkako je postao jedno od žarišta novog korona virusa u posljednjih nekoliko sedmica.

Ohrabrujuće brojke za Srbiju i S. Makedoniju

U Srbiji je zabilježeno 36 slučajeva korona virusa, dok je jedna osoba preminula. Stručnjaci apeluju da se nastavi sa poštivanjem epidemioloških mjera, a inspekcijske službe najavile su kazne za one koji ih krše. U Srbiji je zabranjeno okupljanje više od 30 osoba na otovorenom prostoru, a nošenje maski je obavezno u zatvorenim prostorijama.

Šest osoba preminulo je u Sjevernoj Makedoniji od posljedica korona virusa. Registrovano je 37 novih slučajeva zaraze. Trenutno je 2.000 aktivnih slučajeva, a na liječenju je više od 300 pacijenata.

U Sloveniji je potvrđeno 25 novih slučajeva korona virusa. U bolnicama se liječi 26 osoba a novih preminulih nije bilo. Trenutno aktivno je 525 slučajeva.

Izvor: Agencije