Narodna skupština RS-a podržala Dodikov veto

Milorad Dodik: Moram voditi računa o svakoj odluci koja bi 'zadirala u interese RS-a' (EPA)

U Narodnoj skupštini bh. entiteta Republika Srpska dvotrećinskom većinom u ponedjeljak je potvrđena izjava člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorada Dodika da je Memorandum između Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine i Međunarodne fondacije za izborne sisteme (IFES) štetan po vitalne nacionalne interese.

Na 16. posebnoj sjednici parlamenta RS-a u Banjoj Luci, dvotrećinskom većinom potvrđena je Dodikova izjava da je odluka Predsjedništva Bosne i Hercegovine, usvojena bez konsenzusa na 15. redovnoj sjednici državnog Predsjedništva, održanoj 27. augusta, “veoma štetna po vitalne interese RS-a”.

Za ovu Izjavu je od 57 prisutnih, njih 56 glasalo za, protiv i suzdržanih nije bilo.

Narodna skupština RS-a također je potvrdila Dodiku Izjavu da je po vitalne interese RS-a “veoma štetna odluka” o odobravanju zaključivanja Memoranduma o razumijevanju između CIK-a BiH i IFES-a; od 56 prisutnih, svih 56 je glasalo za.

‘Zadiranje u interese RS-a’

Dodik je na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a ranije u ponedjeljak istaknuo da je Odluka o odobravanju zaključivanja Memoranduma o razumijevanju između CIK-a BiH i IFES-a “veoma štetna i destruktivna po vitalne interese RS, jer se njime zadire u suverenitet izbora”.

Naglasio je da, kao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, mora voditi računa o svakoj odluci koja bi “zadirala u interese RS-a”.

“Spoljna politika je u rukama Predsjedništva i zato je potrebno konsenzusom donositi odluke, a ako ga nema, onda dolazi do preglasavanja, kao i sada. Zato je potrebno zatražiti izjašnjavanje Narodne skupštine RS-a, koja je konačni arbitar. Ovo pravo Skupštine treba ojačati”, dodao je Dodik.

Izvor: Agencije