Hoti i Vučić u zajedničkoj izjavi: Prioritet evropske integracije i dijalog

Aleksandar Vučić i Avdullah Hoti potpisali su sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa 4. septembra u Bijeloj kući (EPA)

Na bilateralnom sastanku u Briselu, premijer Kosova Avdullah Hoti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izdali su zajedničku izjavu kojom potvrđuju da im je integracija u Evropsku uniju i nastavak dijaloga između Kosova i Srbije visoki prioritet.

Kako je saopćeno na sajtu Vlade Kosova, povodom nastavka dijaloga, olakšanog uz posredovanje EU-a između Kosova i Srbije, Hoti i Vučić “potvrdili su visokom predstavniku EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josepu Borrellu da daju visok prioritet integracijana u EU i nastavku rada na dijalogu Kosova i Srbije koji vodi EU, što je ključni element na njihovom putu ka EU”.

Također, obavezali su se da će udvostručiti napore na osiguravanju daljeg usaglašavanja s EU-om u skladu sa svojim obavezama, prenosi Anadolija.

“S tim u vezi, posljednji dogovoreni dokumenti u Washingtonu, nadovezujući se na prethodne obaveze u vezi s dijalogom koje su preuzele obje strane, mogu dati koristan doprinos postizanju sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa”, piše u zajedničkoj izjavi.

Investicioni plan za Zapadni Balkan

Delegacije Kosova i Srbije potpisale su 4. septembra u Bijeloj kući, u prisustvu američkog predsjednika Donalda Trumpa, sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa.

Vučić se sastao u ponedjeljak ujutro na radnom doručku s evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyiem, prenosi Tanjug.

Vučić i Varhelyi razmatrali su napredak Srbije na putu eurointegracija, u svjetlu godišnjeg izvještaja koji bi Evropska komisija trebala objaviti početkom oktobra.

Očekuje se da EK, zajedno s izvještajem o napretku zemalja u procesu pristupanja EU, objavi i veliki ekonomsko investicioni plan za Zapadni Balkan.

Izvor: Agencije