Fažana: Počeo prvi novinarski festival od početka pandemije

Tokom sedam dana Festivala bit će organizirani okrugli stolovi, radionice, ulični performansi, izložbe, kazališne predstave (Fažana Media Fest)

Radionicom izvještavanje o različitosti otvoren je ovogodišnji Fažana Media Fest, prvi novinarski festival od početka pandemije korona virusa koji nije u potpunosti otkazan ili preseljen na internet platforme.

Saša Leković, novinar istraživač i glavni koordinator najavio je da će tokom sedmodnevnog Festivala, od 7. do 13. septembra, biti organizirani okrugli stolovi, radionice, ulični performansi, izložbe, kazališne predstave, prikazivanje filmova, predstavljanje knjiga, dok će sam festival okupiti brojne novinare iz regije i svijeta.

Svijet se suočava sa globalnom ugroženošću slobode medija, upozorio je nedavno generalni sekretar Evropske federacije novinara Rikardo Gutierez. U Evropi postoji 38 nerasvijetljenih slučajeva ubistava i nestanka novinara. Novinari svake godine prijavljuju stotine pritisaka različite vrste.

Prema rang listi slobode medija za 2020, koju svake godine kreiraju Reporteri bez granica, zemlje sa prostora nekadašnje Jugoslavije zauzimaju ne tako zavidna mjesta na rang listi od ukupno 180 pozicija.

Bosna i Hercegovina se nalazi na 58. poziciji, prema listi Reportera bez granica. Odmah iza nje, na 59. mjestu je Hrvatska. Kosovo je na 70. poziciji. Na 92. mjestu je Sjeverna Makedonija, 93. je Srbija, a Crna Gora na 105. mjestu. Od zemalja regije najbolje je plasirana Slovenija, na 32. mjestu.

‘Ako lažeš nisi novinar, već lažov’

Novinari u svijetu se suočavaju sa različitom vrstom pritiska, često uključujući vlade, ili oglašivače. Nezavisni novinari i mediji na prostoru Zapadnog Balkana, ali i u nekim drugim područjima, koji ukazuju na probleme u društvu, su etiketirani kao izdajnici.

“Novinarstvo ne može biti ništa drugo osim onoga što je u interesu društva u cjelini. Ne možeš lagati ni za koga, čak ni za svoju obitelj, jer onda nisi novinar, već lažov”, kaže Leković.

Saša Leković: Ako lažeš, onda nisi novinar

Međunarodni multimedijalni novinarski festival, koji se drugu godinu zaredom održava u Fažani, zamišljen je kao tradicionalno međunarodno okupljalište novinara gdje će se promovisati etička i profesionalna načela novinarstva kroz razne vidove stvaralaštva vezanog za medije i novinare. Ideja je da sastav sudionika i festivalski programi nedvosmisleno promoviraju antifašizam, antinacionalizam, suradnju i afirmaciju ljudskih prava te da promoviraju Fažanu kao prvo mjesto na svijetu koje je i službeno proglašeno – prijateljem novinara, navode organizatori.

Fažana bi u budućnost trebalo biti mjesto gdje bi dolazili novinari koji imaju problem, koji su ugroženi, koji ne mogu raditi iz svojih mjesta, i da se tu mogu skrasiti barem neko vrijeme, kaže Leković za Al Jazeeru, dodajući da je ideja organizatora da tu bude i međunarodna novinarska škola, gdje bi novinari veterani koji najbolje znaju svoj posao učili mlađe kolege.

Moto ovogodišnjeg Fažana Media Festa 2020 je – “Različiti su isti”. U sklopu programa bit će prikazana predstava o migrantima, dok će jedna večer biti posvećana ljudima sa poteškoćama u razvoju. U ponedjeljak je prikazana izložba njihovih radova. Medijski eksperti i organizacije za ljudska prava upozoravaju da praksa diskriminatornog izveštavanja prema izbeglicama i migrantima, ali i drugim ranjivim kategorijama, nanosi veliku štetu toj populaciji.

“Fažana nije slučajno izabrana. Istra u cjelini, ali i Fažana nosi titulu jakog antifašističkog mjesta. A kod nas je antifašizam, antinacionalizam i suradnja bez obzira na granice, vjeroispovijest, rase… jedan od stupova našeg festivala”, kaže Leković.

Festival se odvija pod strogim epidemiološkim mjerama. Sudionici Festivala koji su u Fažanu došli iz više zemalja prošli su testiranja na COVID-19. Najveći dio programa bit će održan na otvorenom, u ljetnom kinu.

Izvor: Al Jazeera