EK: Pitajte Vučića i Hotija znaju li šta su potpisali

Evropska unija je imala informacije o ekonomskim aspektima sastanka u SAD-u između Srbije i Kosova (EPA)

Pitanje jesu li čelnici Srbije i Kosova znali šta potpisuju u Washingtonu, gdje su se obvezali da će otvoriti ambasade u Jerusalemu, treba postaviti njima, Evropska unija o tome nije bila obaviještena, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik Evropske komisije Peter Stano.

“Pitali ste jesu li oni znali što potpisuju. Mislim da je to vrlo dobro pitanje za njih”, rekao je on odgovarajući na pitanje novinara u Briselu, prenosi Hina.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić potpisao je prošle sedmice u Washingtonu dokument kojim se obavezuje da će Srbija premjestiti svoju ambasadu u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalem.

Istovremeno je premijer Kosova Avdullah Hoti potpisao je sličan dokument, u kojem je preuzeo obavezu da će Kosovo svoju ambasadu u Izraelu otvoriti u Jerusalemu kad se uspostave diplomatski odnosi između Kosova i Izraela.

Stano je dodao kako je EU imao informacije o ekonomskim aspektima sastanka u SAD-u između Srbije i Kosova, ali da Unija nije znala za ovaj dio koji se odnosi na priznanje Izraela i premještanja ambasada.

Podsjetio je da je EU neutralan po pitanju Jerusalema, da se zauzima za rješenje dviju država, Izraela i Palestine, koje mogu mirno koegzistirati, i za Jeruselam kao glavni grad obiju država.

Dijalog o normalizaciji odnosa

Nijedna članica EU-a nema svoju ambasadu u Jerusalemu.

Vučić i Hoti u ponedjeljak su doputovali u Brisel, gdje su se sastali u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa pod okriljem EU-a.

Prije susreta objavili su zajedničku izjavu, u kojoj kažu da pridaju “najviši prioritet evropskim integracijama i nastavku dijaloga pod okriljem EU-a, što je ključni element njihovog puta prema EU”.

Dva čelnika također su obećala da će pojačati svoje napore kako bi osigurali usklađenost s EU-om u skladu sa svojim obavezama.

U njihovoj zajedničkoj izjavi, koju je objavila evropska diplomatska služba, kaže se da nedavno dogovoreni dokumenti u Washingtonu, zaključeni na temelju ranije preuzetih obaveza u okviru dijaloga pod okriljem EU-a, “mogu predstavljati koristan doprinos postizanju sveobuhvatnog, pravno obavezujećeg sporazuma o normalizaciji odnosa” Kosova i Srbije.

Izvor: Agencije