Crna Gora: Članovi kriznog štaba podnose ostavke, raste broj zaraženih

U prošlu nedjelju u Crnoj Gori su održani izbori, što je potaklo da na ulice izađu pristalice i opozicije i vlasti, što bi moglo pogoršati epidemiološku situaciju u zemlji, upozoravajun stručnjaci (EPA)

Doktor Nemanja Radojević podnio je danas ostavku na članstvo u kriznom medicinskom štabu koji je formiralo crnogorsko Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT). On je rekao da je ostavku podnio i šef štaba Ranko Lazović.

“Više mjjeseci smo svedoci predizbornih i postizbornih dešavanja. Teško je ne naći analogiju sa Ivom Andrićem o kugi i koleri kada je govorio da se bolesti mijenjaju, a ponašanje ne. Cilj je zdravlje ljudi. Podnio sam ostavku na sjednici kriznog medicinskog štaba NKT […]”, kazao je Radojević, prenijela je agencija Beta.

Krizni medicinski štab formirao je 25. marta NKT, kako je tada saopšteno u cilju preduzimanja svih aktivnosti neophodnih za nastavak uspješnog suočavanja Crne Gore sa pandemijom korona virusa i upravljanjem kompletnim zdravstvenim sistemom Crne Gore u narednom periodu.

Mugoša – Epidemiološka situacija se sve više usložnjava

U Crnoj Gori je registrirano novih 106 slučajeva zaraženih korona virusom a jedna osoba je preminula, nakon što je zemlja nekoliko sedmica ranije prva na Zapadnom Balkanu proglašena korona free zonom.

Direktor Instituta za javno zdravlje IJZ Boban Mugoša kazao je na konferenciji za novinare NKT-a da se epidemiološka situacija u Crnoj Gori sve više usložnjava, te da su tome doprinijela posljednja dešavanja u državi.

Hiljade građana izašlo je na ulice Crna Gore, nakon što je opozicija na izborima u prošlu nedjelju osvojila 41 jedan mandat u parlamentu koji broji 80 mjesta, čime bi mogla preuzeti vlast od Mila Đukanovića i njegovog DPS-a, prvi put nakon 30 godina.

S druge strane, hiljade građana izašlo je i na skup u nedjelju u Podgorici, kada su poručili da ne podržavaju opoziciju, koja je označena kao prosrpska i proruska.

“Zabrinjavajući je broj oboljelih i bez obzira na sve što se dešava – mjere ostaju iste, ako želimo da sprečimo dalji rast infekcije. To su mjere koje stalno ponavljamo, a to su nošenje maski, fizička i socijalna distanca i izbegavanje skupova sa mnogo ljudi, održavanje higijene ruku”, dodao je on.

Ukupan broj smrtnih slučajeva povezanih sa COVID-19 infekcijom od početka juna mjeseca je 100, a od početka godine 109.

Ukupan broj aktivnih slučajeva COVID-19 u Crnoj Gori trenutno iznosi 1.278.

Od početka godine ukupan broj registriranih slučajeva infekcije novim korona virusom je 5.659, navodi agencija.

Izvor: Agencije