Video: Šta je Hoti rekao Netanyahuu iz Trumpovog ureda

Ovo je samo početak velike saradnje između naših zemalja, rekao je Hoti u razgovoru sa Netanyahuom (Pixsell)

Na društvenim mrežama pojavio se snimak trenutka kada je američki predsjednik Donald Trump iz Bijele kuće pozvao izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i informisao ga o odluci Kosova da prizna Izrael i svoju ambasadu otvori u Jerusalemu.

Kosovski premijer Avdullah Hoti je u tom trenutku sjedio ispred Trumpa, baš kao što je i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, koji je sporazumom o ekonomskoj normalizaciji odnosa sa Kosovom, potpisanim u Bijeloj kući, pristao da izmjesti ambasadu Srbije iz Tel Aviva u Jerusalem.

‘Spremni za otvaranje ambasade u Jerusalemu’

U razgovoru Netenyahua i Hotija navodi se spremnost za međusobno priznanje i uspostavu diplomatskih odnosa Kosova i Izraela, kao i otvaranje ambasade Kosova u Jerusalemu.

„Narode Izraela i Kosava, ovo je samo početak velike saradnje između naših zemalja. Cijenim vašu spremnost da krenete naprijed u uzajamno priznanje i uspostavljanje diplomatskih odnosa“, rekao je Hoti.

 

 

„Gospodine premijeru, ovo je zaista historijska prilika za nas, kao i za narod Kosova. Jedva čekam naš susret i formalno uspostavljenje diplomatskih odnosa između naše dvije zemlje. To je velika odluka. Spremni smo da krenemo u proces otvaranja ambasade u Jerusalemu“, dodao je.

Izvor: Al Jazeera