U Podgorici večeras protest protiv nove vlasti

Na Cetinju je u četvrtak održan skup tokom kojeg su hiljade demonstranata sa crnogorskim zastavama prošetale ulicama (Anadolija)

U Podgorici će se u nedjelju navečer održati politički skup pobornika vlasti Mila Đukanovića, čiji se organizatori potpisuju kao „crnogorske patriotske organizacije“.

Poziv za skup, koji će se održati na centralnom podgoričkom Trgu nezavisnosti, pojavio se na društvenim mrežama prije nekoliko dana, a nakon prošlosedmičnog poraza Đukanovićeve Demokratske partije socijalista (DPS) na parlamentarnim izborima na kojima je ta stranka izgubila vlast nakon 30 godina.

U pozivu se, ispod crnogorske zastave navodi, „Crna Gora te zove, nemaš izgovor“.   

Crnogorska policija nije odgovorila na pitanja dnevnika Vijesti ko je organizator skupa te je li okupljanje građana odobreno, dok je ranije iz DPS-a priopćeno da „patriotski skup“ nije u njihovoj organizaciji, navela je Hina.

Uvod u okupljanje Crnogoraca u Podgorici, koji se protive novoj većini koju predvodi prosrpska koalicija „Za budućnost Crne Gore“, bilo je okupljanje u četvrtak na Cetinju, gdje je nekoliko hiljada demonstranata sa crnogorskim zastavama prošetalo ulicama crnogorske prijestolnice.  

U Crnoj Gori na snazi je zabrana okupljanja zbog epidemije korona virusa.

U toj zemlji u sedmici nakon izbora tri puta su zabilježeni dnevni rekordi po broju oboljelih.

‘Gospodska, patriotska, evropska Crna Gora’

Crnogorske zdravstvene vlasti nisu se oglasile povodom skupova na Cetinju i u Podgorici, a nova većina upozorava na mogućnost incidenata.

Prosrpska koalicija “Za budućnost Crne Gore”, koja je s još dvije građanske stranke osvojila većinu mandata u crnogorskom parlamentu, tvrdi da raspolaže informacijama iz sigurnosnih izvora da na skupu u Podgorici može doći do incidenata s “tragičnim posljedicama”.

“Izazivanje nereda i nasilja nad sudionicima skupa bi uglavnom izvodile ubačene navijačke skupine iz okruženja, navode naši izvori. Stoga, smatramo da je crnogorska policija obavezna djelovati preventivno radi sprečavanja nasilja i mogućih tragičnih posljedica”, priopćila je ta koalicija.

Priopćenjem su im odgovorili organizatori skupa u Podgorici, koji su se potpisali kao “crnogorske patriotske organizacije” poručujući da će u nedjelju u Podgorici vidjeti “gospodsku, patriotsku, evropsku Crnu Goru”.

“Nikome nećemo uputiti ni prijeki pogled, nećemo ni od koga tražiti da se seli iz svoje države, nijedna ruka neće biti podignuta osim u pozdrav našoj domovini”, navodi se u priopćenju.  

Izvor: Agencije