Kacin: Epidemija korona virusa u susjedstvu se pogoršava

Jelko Kacin je isključio mogućnost da se Hrvatska ponovo uvrsti na 'zelenu listu' Slovenije
 (EPA)
Jelko Kacin je isključio mogućnost da se Hrvatska ponovo uvrsti na 'zelenu listu' Slovenije (EPA)

Glasnogovornik slovenske Vlade za COVID-19 Jelko Kacin kaže da će Vlada, zbog rasta zaraza u susjednim državama, revidirati popis epidemiološki sigurnih zemalja te je posebno upozorio na dramatičan rast novih dnevnih zaraza u Hrvatskoj.

Kazao je da se pogoršava epidemiološka situacija u Italiji, Austriji i Mađarskoj, koje Slovenija za sada ima na “zelenoj listi” epidemiološki sigurnih destinacija, bez ograničenja u režimu ulazaka.

Slovenija je, unatoč rastu broja zaraza, u relativno dobroj situaciji, rekao je on.

“Prilike u našem susjedstvu brzo se pogoršavaju”, kazao je Kacin i najavio da će iduće sedmice Vlada revidirati popis epidemiološki sigurnih država, prenosi Hina.

Slovenija je relativno siguran mali “mjehur” i moramo paziti da nas ne proguta neki veći s lošijom situacijom, rekao je.

‘Situacija postaje dramatična’

Isključio je mogućnost da se Hrvatska, kao cjelina ili neka županija, ponovo uvrsti na “zelenu listu”.

Rekao je to odgovarajući na pitanje o stanju u Hrvatskoj i mogućnosti ublažavanja sadašnjeg režima prelaza granice, s obzirom na sugestije o potrebi “regionalnog” i diferenciranog pristupa prema stanju u pojedinim županijama.

Stanje u Hrvatskoj, s obzirom na epidemiološku situaciju, brzo se pogoršava i postaje dramatično, kazao je on.

Hrvatska će uskoro dostići incidenciju korona virusa (broj oboljelih na 100.000 stanovnika u zadnjih 14 dana) koja će iznositi 100 zaraženih, što je nivo za “crvenu listu”.

Splitsko-dalmatinska županija bi ih mogla imati i 200, a broj zaraženih raste i u Istarskoj županiji, rekao je Kacin.

Izvor: Agencije


Povezane

U Ljubljani na poziv nekoliko građanskih inicijativa i nevladinih organizacija devetnaesti petak za redom održava se antivladin protest. Okupljanja su počela nekoliko sedmica nakon što je vlast preuzela Vlada premijera Janeza Janše. Okupljeni ga optužuju da je epidemiju korona virusa iskoristio za zloupotrebu vlasti, napade na medije i autoritarnu vladavinu po uzoru na mađarskog premijera […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO