Maas: S. Makedonija i širenje EU proriteti njemačkog predsjedavanja

Maas je istakao kako je sa Osmanijem imao konstruktivan razgovor o temi evropske saradnje (EPA)

Sjeverna Makedonija i proces proširenja Evropske unije su jedni od prioriteta njemačkog predsjedavanja Unijom, izjavio je ministar vanjskih poslova Njemačke Heiko Maas, prenosi agencija Beta.

Kako prenosi Deutsche Welle na makedonskom jeziku (dw.com/mk), Maas je na zajedničkoj videokonferenciji za novinare poslije online sastanka sa ministrom vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujarom Osmanijem, ponovio kako Njemačka podržava početak pregovora EU-a sa Sjevernom Makedonijom do kraja godine.

Šef njemačke diplomatije je podsjetio kako je do sada dva puta bio u Skoplju i izrazio žaljenje što trenutno, zbog korona krize, ne može ponovo posjetiti Sjevernu Makedoniju.

Prva međuvladina konferencija

Maas je istakao kako je sa Osmanijem imao konstruktivan razgovor o temi evropske saradnje.

“Naš deklarirani cilj ostaje da se za vrijeme njemačkog predsjedavanja Unijom održi prva međuvladina konferencija sa Sjevernom Makedonijom koja je slijedeći logičan korak u pristupanju te zemlje EU-u“, rekao je šef njemačke diplomatije.

Maas je istakao kako će Njemačka produžiti da podržava eurontegracijske napore Sjeverne Makedonije i regionalnu saradnju, za koju se, kako je istakao, zalaže Vlada u Skoplju.

Izvor: Agencije